Recht op vrije advocaat keuze

Er geldt een speciale regeling voor zaken die door een rechtsbijstandsverzekeraar worden behandeld. Door het Hof van Justitie is bepaald dat een verzekerde het recht heeft om zelf te bepalen door welke advocaat een zaak behandeld wordt. Dit wordt de vrije advocaatkeuze genoemd en betekent dat je niet vast zit aan de rechtsbijstandverlener die je van je (rechtsbijstand)verzekeraar krijgt toegewezen. Je kunt dus zelf bepalen welke advocaat je inschakelt om je zaak te behandelen. 

Als je als verzekerde niet tevreden bent met het advies dat je krijgt of hieraan twijfelt, dan heeft de verzekerde twee mogelijkheden:

  1. het doorlopen van een interne klachtprocedure, of
  2. het vragen van een second opinion bij een (externe) advocaat naar keuze.

Veel polisvoorwaarden bepalen in dat geval dat je als verzekerde het recht hebt om je zaak voor te leggen aan een advocaat, op het moment dat je het niet eens bent met het oordeel van de verzekeraar. Dit wordt ook wel de geschillenregeling genoemd. Je mag als verzekerde vervolgens zelf een eigen advocaat kiezen om deze second opinion uit te voeren. In de regel is dit oordeel van de advocaat bindend voor je rechtsbijstandsverzekeraar en komen de kosten voor deze second opinion voor rekening van de rechtsbijstandsverzekeraar. 

Waarom onze familierecht advocaten inschakelen?

Onze advocaten familierecht denken graag met je mee en kunnen je voorzien van een juridisch goed onderbouwd advies.

Misschien ook interessant voor jou?