Als aandeelhouder van een onderneming kom je soms in een situatie terecht waarin een geschil met medeaandeelhouders of het bestuur onvermijdelijk is. Zo’n geschil kan bijvoorbeeld gaan over de verdeling van winsten, zeggenschap binnen de onderneming of het beleid van het bestuur. Kom je er onderling niet uit, dan kun je in dergelijke gevallen een procedure bij de rechtbank starten. Wat kun je bij een rechter vorderen en hoe verloopt een dergelijke procedure? En wat is het verschil met een procedure bij de Ondernemingskamer? 

Wanneer is een procedure bij de rechtbank noodzakelijk en wat kun je vorderen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je als aandeelhouder een geschil hebt met andere partijen binnen de onderneming. Als je er onderling niet meer uitkomt, dan kun je een procedure bij de rechtbank starten om jouw belangen te beschermen en een oplossing te vinden.

starten van een procedure bij de rechtbank

verschillende vorderingen instellen

Schorsing bestuurder als voorlopige voorziening

Als aandeelhouder c.q. bestuurder kun je vorderen dat een (mede)bestuurder wordt geschorst in het geval dat er bijvoorbeeld sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Als bestuurder kun je vorderen dat een (voormalig) medebestuurder wordt veroordeeld om de schade te vergoeden die de vennootschap door een onbehoorlijke taakvervulling van die bestuurder heeft geleden.  

Vernietiging van besluiten

Als aandeelhouder kun je ook vorderen dat bepaalde besluiten van de algemene vergadering van aandeelhouders of het bestuur worden vernietigd, bijvoorbeeld omdat deze in strijd zijn met de wet of met de statuten van de onderneming. Als de rechter het besluit vernietigt, wordt het geacht nooit te hebben bestaan en kunnen eventuele gevolgen worden teruggedraaid.

Verschil met een procedure bij de Ondernemingskamer

Een alternatief voor een procedure bij de rechtbank is het starten van een enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer. Toch is het belangrijk om de verschillen tussen de twee procedures te kennen.

De Ondernemingskamer is gespecialiseerd in het beslechten van geschillen binnen ondernemingen en kan verregaande maatregelen treffen, zoals het schorsen van bestuurders, het benoemen van een tijdelijke bestuurder of commissaris of het tijdelijk ontnemen van stemrechten van aandeelhouders. De enquêteprocedure is gericht op het onderzoeken van het beleid en de gang van zaken binnen de onderneming en kan leiden tot een snellere en effectievere oplossing van het geschil.

Ook als snel maatregelen genomen moeten worden, kan het beter zijn om naar de Ondernemingskamer te stappen. Het risico van een procedure bij de Ondernemingskamer is dat de Ondernemingskamer andere voorzieningen kan treffen dan waar om is gevraagd. Je hebt dus minder controle over de uitkomst van het proces dan bij een procedure bij de rechtbank.  

En daarnaast komen niet alle aandeelhoudersgeschillen in aanmerking voor een enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer. Er zijn namelijk bepaalde voorwaarden waaraan moet worden voldaan. In dat geval biedt een procedure bij de rechtbank uitkomst.

Lees ook: Procederen bij de Ondernemingskamer

Aan wie leg je een aandeelhoudersgeschil voor?

Je kunt je aandeelhoudersgeschil aan de rechtbank voorleggen, maar er zijn meer opties. Om je inzicht te geven in de verschillende routes die je kunt bewandelen, hebben we een handig stroomschema voor aandeelhoudersgeschillen ontwikkeld.

Aan de hand van dit stroomschema bepaal je je positie en krijg je in één oogopslag overzicht over de mogelijke oplossingen; van het voeren van een constructief gesprek en het inzetten van mediation, tot het zetten van stappen richting de Ondernemingskamer of de rechtbank.

Check nu ons gratis stroomschema en zet de eerste stap richting een effectieve oplossing voor jouw aandeelhoudersgeschil!

Meer informatie

Wil je een procedure bij de rechtbank starten om een aandeelhoudersgeschil te beslechten?

Aandeelhoudersgeschillen zijn complex, tijd- en energierovend, maar met de juiste begeleiding en expertise wordt een oplossing gevonden. Onze ervaren ondernemingsrecht advocaten staan klaar om je te ondersteunen bij het voeren van een procedure bij de rechtbank of bij de Ondernemingskamer.

Wij hebben de kennis en ervaring om je belangen te behartigen en samen te werken aan een succesvolle afloop van het geschil. Schakel ons in en profiteer van onze expertise en toewijding aan jouw zaak. Onze aanpak is gericht op het vinden van de meest effectieve oplossing voor jouw specifieke situatie en het behalen van het best mogelijke resultaat. We zorgen ervoor dat jouw rechten als aandeelhouder worden beschermd en dat je weer met vertrouwen verder kunt.