Nieuwe regels voor aandeelhoudersgeschillen: wat betekent de Wagevoe voor jou als ondernemer?
Sinds 1 januari 2025 is een nieuwe wet van kracht: de Wet aanpassing geschillenregeling en verduidelijking ontvankelijkheidseisen enquêteprocedure, kortweg Wagevoe. Deze wet verandert de manier waarop aandeelhoudersgeschillen worden opgelost. Het doel van de Wagevoe is om aandeelhoudersconflicten binnen ondernemingen sneller, eenvoudiger en effectiever te kunnen beslechten. Vooral in situaties waarin de samenwerking tussen aandeelhouders vastloopt, is het belangrijk dat er duidelijke en toegankelijke procedures zijn om tot een oplossing te komen. Wat houdt de Wagevoe in voor jou als ondernemer of aandeelhouder? Ik heb de belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet.
Wagevoe: de 4 belangrijkste wijzigingen bij aandeelhoudersgeschillen
De Wagevoe wijzigt de regels voor het uitkopen (uitstoting) en uitgekocht worden (uittreding) van aandeelhouders. De mogelijkheden voor beide situaties worden verruimd, zodat je als ondernemer beter bent beschermd tegen schadelijk gedrag van mede-aandeelhouders. Bovendien wordt de procedure eenvoudiger en sneller. Dat scheelt tijd, kosten en juridische rompslomp.
1. Gedrag buiten aandeelhouderschap telt nu ook mee
Voorheen kon je alleen een aandeelhouder uitkopen (uitstoting) als hij zich misdroeg als aandeelhouder. Denk aan het blokkeren van besluiten of het tegenwerken van de strategie.
Met de Wagevoe is dat veranderd: Ook gedrag buiten het aandeelhouderschap telt mee. Dus:
- Is je mede-aandeelhouder ook bestuurder en handelt hij tegen het belang van de onderneming?
- Doet hij negatieve uitspraken over je bedrijf op sociale media?
- Of start hij een concurrerend bedrijf?
Dan kun je dit gebruiken als reden om je mede-aandeelhouder uit te kopen. Dit biedt jou als ondernemer meer bescherming tegen schadelijk gedrag.
2. Bij aandeelhoudersgeschil direct naar de Ondernemingskamer
Vroeger begon een aandeelhoudersgeschil bij de rechtbank en ging het daarna in hoger beroep naar de Ondernemingskamer. Dat kostte tijd én geld.
Nu ga je met een aandeelhoudersgeschil direct naar de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. Dit is een gespecialiseerde rechter met veel ervaring in zakelijke conflicten. Tegen de uitspraak kun je alleen nog in cassatie bij de Hoge Raad. Het voordeel van deze wijziging is dat er nu sneller uitspraak is en er minder kosten gemaakt hoeven worden.
3. Snellere en flexibelere procedure bij aandeelhoudersgeschil
Voorheen moest je bij een aandeelhoudersgeschil een procedure starten via een dagvaarding. Dat is een formele en soms omslachtige manier van procederen, waarbij je niet altijd alle geschilpunten tegelijk kon laten behandelen.
De procedure loopt voortaan via een verzoekschrift. Dat klinkt technisch, maar het betekent vooral: minder formeel gedoe en meer ruimte om alles in één keer te regelen. Bijvoorbeeld:
- Uittreden of uitstoten
- Schadevergoeding
- Andere betrokkenen erbij betrekken
Kortom: je kunt als ondernemer je hele conflict in één procedure oplossen.
4. Ook certificaathouders kunnen uittreden
Voorheen konden alleen aandeelhouders een verzoek tot uittreding indienen. Certificaathouders – zelfs als ze vergaderrechten hadden – hadden die mogelijkheid niet.
Heeft jouw bedrijf certificaten van aandelen uitgegeven? Dan kunnen certificaathouders met vergaderrechten nu ook een verzoek tot uittreding doen. Dat betekent dat ook zij hun positie kunnen verkopen als het conflict te groot wordt. Ze kunnen alleen niet anderen uitstoten.
wat te doen bij een aandeelhoudersgeschil?
Een aandeelhoudersconflict kan de onderneming en de onderlinge verhoudingen flink onder druk zetten. Om escalatie te voorkomen, is het belangrijk om tijdig en doordacht te handelen. Wij ontwikkelden een overzichtelijk stroomschema waarmee je snel inzicht krijgt in je positie én in de mogelijke vervolgstappen. Van een goed gesprek of mediation tot een procedure bij de Ondernemingskamer of de rechter: het schema laat je zien welke route past bij jouw situatie. Bekijk het gratis stroomschema en ontdek hoe je gericht kunt toewerken naar een oplossing.

Wagevoe ook voor jou interessant bij aandeelhoudersgeschil?
De wet is pas net in werking, dus de eerste echte uitspraken moeten nog komen. Maar de verwachting is dat de Wagevoe het makkelijker en sneller maakt om aandeelhoudersproblemen op te lossen — met minder gedoe en meer bescherming voor jouw onderneming.
Wil je weten of jij of je onderneming onder deze nieuwe regeling actie kan ondernemen bij aandeelhoudersgeschillen? Neem dan gerust contact op met mij of een van de andere ondernemingsrecht advocaten.