De Belastingdienst komt in actie: tijd om jouw zzp-beleid te herzien

Het lijkt steeds serieuzer te worden rondom de inzet van zzp'ers: vanaf 1 januari gaat de Belastingdienst namelijk actiever controleren op de juiste toepassing van arbeidsrelaties. In deze aflevering van RWVActueel bespreekt ik de aankomende veranderingen en wat je als werkgever kunt doen om mogelijke gevolgen te voorkomen.

Nieuwe wetgeving op komst

De overheid werkt al jaren aan wetswijzigingen die schijnzelfstandigheid moeten tegengaan. De meest recente is het wetsvoorstel "Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden" (VBAR). Hoewel deze wet nog niet is aangenomen, treft de Belastingdienst alvast voorbereidingen door per 1 januari 2025 het zogenaamde handhavingsmoratorium op te heffen. Dit betekent dat de Belastingdienst boetes en naheffingsaanslagen kan opleggen als blijkt dat een arbeidsrelatie onterecht op zzp-basis is vormgegeven, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025.

Daarnaast is de Belastingdienst gestopt met het goedkeuren van nieuwe modelovereenkomsten. Dit houdt in dat bestaande, goedgekeurde modelovereenkomsten voorlopig bruikbaar blijven, maar er kunnen geen nieuwe overeenkomsten ter goedkeuring worden voorgelegd.

Het risico van schijnzelfstandigheid

Niet alleen de Belastingdienst kan vaststellen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, ook een zzp’er zelf kan een dienstverband claimen. Dit heeft verstrekkende gevolgen, waaronder mogelijke verplichtingen vanuit een bedrijfstakpensioenfonds. Je moet je als werkgever daarom afvragen of de huidige afspraken met zzp’ers nog houdbaar zijn.

Drie stappen om voorbereid te zijn

Ik raad je aan om via een drie stappenplan jouw inzet van zzp'ers grondig te evalueren en, waar nodig, aanpassingen door te voeren:

  1. Inventariseren: begin met een gedetailleerd overzicht van alle bestaande arbeidsrelaties,
  2. Analyseren: beoordeel per zzp'er de arbeidsrelatie, is daadwerkelijk sprake van een zzp’er of van schijnzelfstandigheid?
  3. Implementeren en acteren: beslis hoe je verder gaat – beëindigen of doorzetten? En als je doorgaat, op welke manier geef je de samenwerking dan vorm?

Tijd voor actie!

Wil je meer weten over hoe jouw organisatie zich kan voorbereiden op de aankomende veranderingen? Ik help je graag met een gerichte aanpak.