Als werkgever wil je een veilige werkomgeving creëren. Toch komt grensoverschrijdend gedrag ook op de beste werkvloeren voor. Het is dan van groot belang dat je zorgvuldig en juridisch juist handelt. In deze aflevering van Alles over Arbeid bespreek ik drie recente rechterlijke uitspraken die je laten zien wat je wél en vooral wat je beter níet kunt doen.

Wat kan er misgaan? Drie leerzame praktijkzaken

1. Corendon: te snel en zonder onderzoek

Een werknemer werd op staande voet ontslagen na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Corendon nam dit besluit te snel, door vrijwel meteen en zonder nader onderzoek van de juistheid van de verklaring(en) van de melders uit te gaan. De rechter oordeelde dat dit onterecht was en kende de werknemer een vergoeding van € 10.000 toe.

Concluderend: handel niet overhaast en geef een werknemer altijd de kans om te reageren op beschuldigingen.

2. Gemeente Pijnacker-Nootdorp: eigen onderzoek genegeerd

De gemeente schakelde een onderzoeksbureau in, dat het afdelingshoofd vrijpleitte. Toch besloot de gemeente het advies te negeren en alsnog naar de rechter te stappen. Gevolg: een ontbinding mét een vergoeding van € 85.000.

Dus als je een onderzoek laat doen, volg dan de uitkomst op. Anders kost het je alsnog geld én geloofwaardigheid.

3. Parnassia: dossier op orde, juiste stappen

Parnassia had te maken met herhaald ongewenst gedrag. Dankzij een goed opgebouwd dossier, waarschuwingen en een verbetertraject, kon het dienstverband beëindigd worden zonder complicaties.

Zo doe je het dus goed: documenteer incidenten, bied kansen tot verbetering en grijp pas in als alle stappen zijn gezet.

Praktische tips voor jouw organisatie

  • Zorg voor een open cultuur, waarin werknemers zich veilig voelen om misstanden te melden.
  • Stel een gedragscode op waarin duidelijk staat wat (on)gewenst gedrag is en welke stappen volgen bij meldingen.
  • Onderzoek zorgvuldig voordat je overgaat tot maatregelen.
  • Volg de juiste procedure, inclusief hoor en wederhoor.

Twijfel je hoe je een melding van grensoverschrijdend gedrag moet aanpakken?

Of wil je aan de slag met een gedragscode of beleid tegen grensoverschrijdend gedrag? Neem contact op met mij of een van de andere arbeidsrecht collega’s. Wij helpen je graag met duidelijke, praktische en juridisch verantwoorde oplossingen.