Eerst was het vooral een probleem dat speelde in een aantal specifieke branches, maar inmiddels kan elk bedrijf er mee te maken krijgen: een opzegging van de bankrekening. Hoe legitiem en professioneel je bedrijf ook is, al een enkele onduidelijkheid kan reden voor de bank zijn om de bankrekening te sluiten, met betaalproblemen en in het ergste geval mogelijk zelfs een faillissement tot gevolg. Door hiermee rekening te houden in je bedrijfsvoering, het transactieverkeer en je administratie, beperk je de kans dat je je bedrijf moet stilleggen doordat je geen toegang tot het girale betalingsverkeer meer hebt.

Bankrekeningproblematiek: bank zegt de rekening op en bedrijf kan niet meer bankieren

Het is een situatie die steeds meer voorkomt: een bedrijf krijgt vragen van de bank over bepaalde transacties op haar rekening. Het bedrijf beschikt alleen niet over genoeg documentatie om, bijvoorbeeld (de legitimiteit van) de herkomst van de gelden aan te tonen. De bank ziet daarom onaanvaardbare risico’s en zegt de rekening van het bedrijf op.

Het bedrijf heeft niets misdaan, maar zit opeens wel zonder bankrekening. Het bedrijf vraagt bij een andere bank een rekening aan, maar deze bank zal eerst een eigen (Know Your Customer) onderzoek willen uitvoeren. Meestal gaat het één van de volgende twee kanten op:

  • De aanvraag wordt afgewezen. De bank wil bijvoorbeeld geen zaken doen met een bedrijf die er bij een andere bank is ‘uitgegooid’, of
  • Het resultaat van het onderzoek komt te laat: de opzegtermijn is verlopen, de ‘oude’ bank heeft de opzegging doorgevoerd en de bankrekening is op slot.

 

Zonder bankrekening geen bedrijf

Gebeurt dat ook bij jouw bedrijf? Dan is de nood hoog. In beide genoemde gevallen heeft je bedrijf geen toegang meer tot het girale betalingsverkeer. Je privérekening of de rekening van je holding kan je niet voor het bedrijf gebruiken: doe je dat wel, dan zegt de bank de relatie met hen ook op. Het gebruik van bankrekeningen voor (transacties van) derden is meestal namelijk contractueel verboden.

Zonder toegang tot het bancaire verkeer kan je bedrijf geen girale betalingen, geen iDeal-betalingen en geen pinbetalingen meer verrichten of ontvangen. Ondernemen wordt in de praktijk onmogelijk. Zo kan je alleen al niet meer het loon van je werknemers volledig betalen. De Wet aanpak schijnconstructies vergt namelijk dat het minimumloongedeelte giraal wordt betaald. En ook de Belastingdienst en de leveranciers van je bedrijf zitten niet op contanten te wachten. Er is een toestand ontstaan waarbij de betalingsverplichtingen niet meer (kunnen) worden nagekomen. Faillissement (of ontbinding) van het bedrijf ligt daarmee op de loer.

Onverwacht opeens geen bankrekening meer: geen bedrijf is veilig

Banken zijn wettelijk verplicht de intensiteit van hun onderzoek af te stemmen op de risico’s die bij een specifieke (potentiële) klant spelen, maar dat laat onverlet dat zij elke klant (ongeacht het risiconiveau) moeten doorlichten. Elk bedrijf kan dus te maken krijgen met lastige vragen van de bank, over thema’s die voor de bank zelfs reden kunnen zijn om de bankrelatie te beëindigen.

Het Keep Your Bank-team van RWV Advocaten deed zijn verhaal in het Financieel Dagblad

Het afgelopen jaar publiceerde het Keep Your Bank-team van RWV Advocaten regelmatig artikelen over deze problematiek. Ook deden ze viermaal hun verhaal in het Financieel Dagblad:

  • 'Van opticien tot saunaclub vechten de sluiting aan van hun bankrekening’
  • ‘Witwascontroles leiden tot strijd over behoud van bankrekening’
  • Banken weren contant geld, bedrijven radeloos
  • DNB: cash verdwijnt, voor deel bevolking dreigt financiële uitsluiting
     

 

Wil je de kans op opzegging van je zakelijke bankrekening zo veel mogelijk beperken?

Je wilt zo veel mogelijk voorkomen dat je bedrijf op enig moment zonder bankrekening komt te zitten, maar hoe doe je dat? Het meest belangrijke is een transparant en verklaarbaar transactieverkeer dat aansluit bij de documentatie waarover je beschikt. Het KYB-team van RWV Advocaten begeleidt bedrijven bij het daarop inrichten van de bedrijfsvoering, het transactieverkeer en de administratie.