Stichting
Als ondernemer of initiatiefnemer kun je verschillende redenen hebben om een stichting op te richten. Het is belangrijk om te weten wat een stichting precies inhoudt, wat de kenmerken zijn, hoe je deze rechtsvorm opricht, en welke voor- en nadelen er verbonden zijn aan het kiezen van een stichting. Bij de keuze van een rechtsvorm is het altijd verstandig om juridische hulp in te schakelen.
Kenmerken van een stichting
Een stichting is een rechtspersoon die wordt opgericht om een bepaald doel te verwezenlijken. Dit doel moet van maatschappelijk, ideële of sociale aard zijn en de stichting mag geen winstoogmerk hebben. De stichting wordt gekenmerkt door haar relatief eenvoudige structuur. Zo kan een stichting bestaan uit een enkel orgaan, het bestuur. Ook zijn er geen leden of aandeelhouders in de stichting. Het bestuur is verantwoordelijk voor het beheer en de besluitvorming binnen de stichting.
Voordelen en nadelen
van een stichting
Voordelen
- de duidelijke scheiding tussen het privévermogen van de bestuurders en het vermogen van de stichting,
- de mogelijkheid om subsidies aan te vragen,
- de fiscale voordelen als de stichting wordt aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Deze status moet overigens aangevraagd worden bij de Belastingdienst en wordt niet altijd verleend,
- een stichting kan een belangrijke rol spelen bij het realiseren van maatschappelijke doelen.
Nadelen
- de notariële kosten voor het opstellen van de oprichtingsakte,
- de verplichte inschrijving in het Handelsregister,
- onder omstandigheden de verplichting om een jaarrekening op te stellen,
- het ontbreken van leden en de gesloten structuur van een stichting kan leiden tot minder controle en inspraak van buitenaf,
- een stichting mag geen winstoogmerk hebben en kan slechts voor beperkte doelen worden opgericht.
Stichting oprichten
Het oprichten van een stichting begint met het opstellen van een oprichtingsakte, waarin de statuten worden vastgelegd. Deze akte moet door een notaris worden opgemaakt. In de statuten staat onder andere:
- het doel van de stichting,
- de wijze van bestuur,
- de wijze van besluitvorming,
- eventuele bepalingen omtrent de bestemming van het vermogen bij ontbinding.
Na het opstellen van de oprichtingsakte moet de stichting worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Waarom onze ondernemingsrecht advocaten inschakelen?
Bij het oprichten van een stichting is het belangrijk om een solide juridische basis te leggen. Onze ervaren ondernemingsrecht advocaten kunnen je adviseren bij het kiezen van de juiste rechtsvorm. Wij zorgen ervoor dat jouw stichting voldoet aan de wettelijke vereisten en aansluit op jouw doelstellingen en ambities.
Onze persoonlijke en betrokken benadering zorgt ervoor dat jouw stichting optimaal kan functioneren. We staan je bij in elke stap van het proces. Samen bouwen we aan een succesvolle stichting die jouw maatschappelijke doelen ondersteunt en stimuleert. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden van een stichting te verkennen.
Misschien ook interessant voor jou

Neem contact met ons op
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
- Haagweg 1492321 AA, Leiden