Wet modernisering personenvennootschap

Momenteel (mei 2024) is het onbekend of en voor hoelang de personenvennootschappen – waar de C.V. onder valt – in hun huidige vorm zullen blijven bestaan. De Wet modernisering personenvennootschap ligt al enige jaren op de plank, maar is tot nu toe nog niet door het parlement gekomen. Wel lag het wetsvoorstel sinds eind 2022 tot begin 2023 ter consultatie. 

Open commanditaire vennootschap en besloten commanditaire vennootschap

Binnen de commanditaire vennootschap zijn er twee varianten: open en besloten C.V.'s. 

Een open commanditaire vennootschap kenmerkt zich doordat nieuwe vennoten kunnen toetreden zonder de toestemming van de overige vennoten. Dit zorgt voor flexibiliteit en eenvoudige uitbreiding van het partnerschap.

Aan de andere kant biedt een besloten commanditaire vennootschap meer controle en bescherming, aangezien de bestaande vennoten toestemming moeten geven voordat een nieuwe vennoot kan toetreden. Dit geeft de huidige vennoten meer invloed op de samenstelling en richting van de onderneming.

Voordelen en nadelen van een 
commanditaire vennootschap (c.V.)

Voordelen

Voordelen van een C.V. zijn onder andere de mogelijkheid om kapitaal aan te trekken zonder dat de commanditaire vennoten actief betrokken zijn bij het management van de onderneming. Bovendien hebben commanditaire vennoten in principe beperkte aansprakelijkheid, wat betekent dat zij slechts aansprakelijk zijn voor het bedrag dat zij hebben ingebracht.

Nadelen

Nadelen van een C.V. zijn onder andere de persoonlijke en onbeperkte aansprakelijkheid van de beherende vennoten, wat betekent dat zij met hun privévermogen aansprakelijk zijn voor de schulden van de onderneming. Daarnaast kan de C.V. ontbonden worden bij het overlijden, faillissement of uittreden van een vennoot, wat de continuïteit van de onderneming in gevaar kan brengen. Echter, met een goed vennootschapscontract voorkom je dit.

Commanditaire vennootschap versus 
vennootschap onder firma (V.O.F.) en 
besloten vennootschap (B.V.)

Het belangrijkste verschil tussen een C.V. en een V.O.F. is de aanwezigheid van commanditaire vennoten met beperkte aansprakelijkheid. In een V.O.F. zijn alle vennoten beherend en persoonlijk onbeperkt aansprakelijk. Hierdoor biedt een C.V. meer flexibiliteit in het aantrekken van kapitaal en het beperken van aansprakelijkheid voor investeerders.

Een C.V. verschilt van een B.V. doordat de C.V. geen rechtspersoon is en de beherende vennoten persoonlijk aansprakelijk zijn. Een B.V. kent een beperkte aansprakelijkheid voor alle aandeelhouders, wat het risico voor investeerders verder vermindert. Bovendien heeft een B.V. een formelere structuur en vereist het meer administratieve inspanningen, terwijl een C.V. informeler en flexibeler is.

Waarom onze ondernemingsrecht advocaten inschakelen?

Het kiezen van de juiste rechtsvorm is essentieel voor het succes van jouw onderneming en heeft ingrijpende gevolgen voor jouw aansprakelijkheid en groeimogelijkheden. Daarom is het verstandig om juridisch advies in te winnen bij het maken van deze belangrijke beslissing.

Bij RWV Advocaten hebben we veel ervaring in het adviseren over en begeleiden bij de oprichting en herstructurering van jouw onderneming. Ben je van mening dat de commanditaire vennootschap de juist rechtsvorm voor je is? Onze gespecialiseerde ondernemingsrecht advocaten voorzien je van praktisch en op maat gemaakt advies en zorgen ervoor dat jouw onderneming voldoet aan alle wettelijke vereisten. We begrijpen de uitdagingen waarmee je als ondernemer geconfronteerd wordt en ondersteunen je bij elke stap op de weg naar succes.

Ben jij een beginnende ondernemer die overweegt een C.V. op te richten of juist een gevestigde ondernemer die een andere rechtsvorm overweegt? Onze advocaten staan klaar om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Neem vrijblijvend contact op

Misschien ook interessant voor jou