Wet modernisering personenvennootschap

Goed om te weten is dat het momenteel (mei 2024) onbekend is of en voor hoelang de personenvennootschappen – waar de maatschap onder valt – in hun huidige vorm zullen blijven bestaan. De Wet modernisering personenvennootschap ligt al enige jaren op de plank, maar is tot nu toe nog niet door het parlement gekomen. Wel lag het wetsvoorstel sinds eind 2022 tot begin 2023 ter consultatie.

Kenmerken van een maatschap

Een maatschap is een samenwerkingsverband tussen twee of meer personen, de zogenaamde maten, die hun krachten bundelen om hun beroep uit te oefenen. Het gaat hierbij vaak om vrije beroepen zoals artsen, advocaten, architecten of accountants. De maten brengen hun arbeid, kennis en vaardigheden in en delen de winsten en verliezen. In tegenstelling tot de V.O.F. zijn maten slechts aansprakelijk voor hun eigen handelen en het aandeel in de maatschap.

Voordelen en nadelen 
van een maatschap

De voordelen van een maatschap zijn onder meer:

  • de eenvoudige oprichting,
  • de beperkte aansprakelijkheid voor het handelen van andere maten,
  • de mogelijkheid om de verantwoordelijkheden en winsten te delen met andere professionals.
  • maten kunnen gebruikmaken van fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling.

De nadelen van een maatschap zijn onder andere:

  • de mogelijke onderlinge geschillen tussen maten over:
    • het beheer van de onderneming,
    • de beperkte mogelijkheden om externe financiering aan te trekken.
  • de continuïteit van de onderneming kan in gevaar komen bij het overlijden, faillissement of uittreden van een maat.

De maatschap versus 
vennootschap onder firma (V.O.F.)

  1. Zoals benoemd ligt in een maatschap de focus op het gezamenlijk uitoefenen van een vrij beroep, zoals advocaten, artsen of architecten. De samenwerking is bedoeld om kennis en kunde te delen en elkaar te versterken op professioneel vlak. Een V.O.F. daarentegen is gericht op het drijven van een onderneming, waarbij het doel is om gezamenlijk winst te genereren uit commerciële activiteiten.
  2. Leden van een maatschap zijn in principe alleen aansprakelijk voor hun eigen handelen en hun aandeel in de maatschap. Ze zijn dus niet verantwoordelijk voor de schulden die voortkomen uit het handelen van andere maten. In een V.O.F. zijn de vennoten gezamenlijk en persoonlijk onbeperkt aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Dit betekent dat zij met hun privévermogen aansprakelijk zijn voor de verplichtingen van de V.O.F., ook als deze voortkomen uit het handelen van andere vennoten.
  3. Bij een maatschap zijn de maten in principe alleen bevoegd om de maatschap naar buiten toe te vertegenwoordigen voor zaken die tot hun eigen werkterrein behoren. In een V.O.F. zijn alle vennoten bevoegd om de vennootschap te vertegenwoordigen, tenzij dit expliciet is uitgesloten in het vennootschapscontract.
  4. Bij een maatschap wordt de winst meestal gelijkelijk verdeeld onder de maten, tenzij er in het maatschapscontract andere afspraken zijn gemaakt. In een V.O.F. is de winstverdeling afhankelijk van de afspraken die de vennoten onderling maken in het vennootschapscontract. Dit kan bijvoorbeeld een verdeling zijn op basis van de inbreng van de vennoten of op basis van een vastgesteld percentage.
Lees meer over de VOF

Waarom onze ondernemingsrecht advocaten inschakelen?

Bij het opzetten van een maatschap is het essentieel om een solide juridische basis te leggen, zodat je zorgeloos kunt samenwerken en je kunt concentreren op het uitoefenen van je vak. Onze ervaren ondernemingsrecht advocaten ondersteunen je bij het kiezen van de juiste rechtsvorm en het opstellen van een maatschapscontract dat naadloos aansluit op jouw behoeften en wensen.

Wij begrijpen dat elke maatschap uniek is en hanteren een persoonlijke benadering om ervoor te zorgen dat je de optimale juridische structuur krijgt. Of je nu een startende professional bent die een maatschap overweegt of een ervaren ondernemer die zijn samenwerking wil herstructureren, wij staan voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Neem vrijblijvend contact op

Misschien ook interessant voor jou