Coöperatie
Wanneer je als ondernemer op zoek bent naar een passende rechtsvorm, kan de coöperatie een interessante optie zijn. Het is dat goed om te weten wat een coöperatie precies inhoudt. Wat de kenmerken zijn. Hoe je deze rechtsvorm opricht en welke voor- en nadelen er aan het kiezen van een coöperatie zitten. Bij de keuze van een rechtsvorm is het altijd verstandig om juridische hulp in te schakelen.
Kenmerken van een coöperatie
Een coöperatie is een bijzondere vorm van een vereniging met een zakelijk karakter. Het is een samenwerkingsverband tussen leden die gezamenlijk een economisch doel nastreven. De coöperatie kan worden opgericht door minimaal twee personen of rechtspersonen. Deze rechtsvorm is bij uitstek geschikt voor samenwerkende ondernemers, bijvoorbeeld in de agrarische sector, de zorg of de energiesector.
Voordelen en nadelen
van een coöperatie
Voordelen
- de flexibiliteit in de samenwerking tussen de leden,
- de mogelijkheid om gezamenlijk in te kopen of diensten aan te bieden,
- de beperkte aansprakelijkheid van de leden. Zo kunnen leden stoppen of instappen zonder dat het voortbestaan van de coöperatie in gevaar komt. Dit is anders dan bij de V.O.F. of de maatschap.
- de hoogste macht van de coöperatie ligt bij de leden, in de vorm van de Algemene Ledenvergadering. Tijdens deze vergadering wordt ook het bestuur benoemd.
Nadelen
- de notariële kosten voor het opstellen van de oprichtingsakte,
- de verplichte inschrijving in het Handelsregister,
- de verplichting om jaarlijks een jaarrekening op te stellen,
- het kan soms lastig zijn om geschillen tussen leden op te lossen, zeker als er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt in de statuten.
Coöperatie oprichten
Het oprichten van een coöperatie begint met het opstellen van een oprichtingsakte, waarin de statuten worden vastgelegd. Deze akte moet door een notaris worden opgemaakt. In de statuten staat onder andere:
- de doelstellingen van de coöperatie,
- de wijze van bestuur en besluitvorming,
- de rechten en plichten van de leden.
Na het opstellen van de oprichtingsakte moet de coöperatie worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Aansprakelijkheid leden coöperatie
Bij de oprichting kan ook de aansprakelijkheid van de leden worden bepaald. Er zijn verschillende soorten van aansprakelijkheid:
- Coöperatie U.A. (Uitgesloten Aansprakelijkheid): de aansprakelijkheid van de leden is uitgesloten,
- Coöperatie B.A. (Beperkte Aansprakelijkheid): de aansprakelijkheid is beperkt tot een vastgesteld bedra,
- Coöperatie W.A. (Wettelijke Aansprakelijkheid): de leden zijn volledig en hoofdelijk aansprakelijk.
De aansprakelijkheid wordt bij de oprichting vastgelegd in de statuten van de coöperatie. De keuze voor de juiste coöperatievorm hangt af van de gewenste mate van aansprakelijkheid en risicobereidheid van de betrokken ondernemers.
Waarom onze ondernemingsrecht advocaten inschakelen?
Het kiezen van de juiste rechtsvorm en het oprichten van een coöperatie vereist specialistische kennis en ervaring. Onze ondernemingsrecht advocaten adviseren jou als ondernemer over alle aspecten van jouw onderneming, waaronder het oprichten en aanpassen van de rechtsvorm van jouw onderneming.
Met onze uitgebreide kennis en ervaring zorgen wij ervoor dat jouw coöperatie een sterke juridische basis krijgt, zodat je zorgeloos kunt samenwerken en je kunt concentreren op het behalen van je zakelijke doelen. We bieden een persoonlijke en betrokken benadering om ervoor te zorgen dat jouw coöperatie optimaal kan functioneren.
Heb je interesse? Neem contact met ons op om de mogelijkheden van een coöperatie te verkennen. We staan je bij in elke stap van het proces. Samen bouwen we aan een succesvolle coöperatie die jouw zakelijke ambities ondersteunt en stimuleert.
Misschien ook interessant voor jou

Neem contact met ons op
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
- Haagweg 1492321 AA, Leiden