Stichting administratiekantoor (STAK)
Als ondernemer kun je te maken krijgen met de wens om je aandelenbezit te scheiden van de zeggenschap in je onderneming. Het oprichten van een stichting administratiekantoor (STAK) biedt mogelijk de oplossing.
Het is goed om te weten wat een STAK inhoudt, wat de kenmerken zijn, hoe je een STAK opricht, wat de voor- en nadelen van een STAK zijn en waarom je zou kunnen kiezen voor deze rechtsvorm. Bij de oprichting van deze rechtsvorm is het altijd verstandig om juridische hulp in te schakelen.
Kenmerken en doel van een STAK
Een stichting administratiekantoor is een bijzondere vorm van een stichting, met als voornaamste doel het beheren en administreren van aandelen in een vennootschap. De STAK wordt vaak ingezet om de zeggenschap en het economisch belang van aandelen te scheiden. Dit is bijvoorbeeld wenselijk in het kader van een bedrijfsopvolging, vermogensplanning of het aantrekken van externe investeerders. De STAK geeft certificaten uit aan de aandeelhouders, die hiermee wel het economisch belang behouden, maar de zeggenschap in handen leggen van het bestuur van de STAK.
Voordelen en nadelen van een
stichting administratiekantoor (STAK)
Voordelen
- het scheiden van zeggenschap en economisch belang,
- het kunnen aantrekken van externe investeerders zonder dat zij directe zeggenschap verkrijgen,
- het faciliteren van bedrijfsopvolging of vermogensplanning,
- het bijdragen aan de bescherming van de continuïteit van de onderneming en het voorkomen van vijandige overnames.
Nadelen
- de notariële kosten voor de oprichtingsakte,
- de verplichte inschrijving in het Handelsregister,
- onder omstandigheden de verplichting om een jaarrekening op te stellen,
- het scheiden van zeggenschap en economisch belang kan leiden tot spanningen tussen het bestuur van de STAK en de certificaathouders, op het moment dat de belangen uiteenlopen.
Waarom kiezen voor een STAK?
Een STAK kan een geschikte keuze zijn wanneer je als ondernemer de zeggenschap in je bedrijf wilt scheiden van het economisch belang, bijvoorbeeld bij een bedrijfsopvolging, vermogensplanning of het aantrekken van investeerders. Door de zeggenschap bij het bestuur van de STAK te leggen, kunnen investeerders wel economisch belang hebben, maar niet direct invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering. Dit kan bijdragen aan de stabiliteit en continuïteit van de onderneming en het beschermen tegen vijandige overnames.
STAK oprichten
Net als bij een reguliere stichting, begint het oprichten van een STAK bij het opstellen van een oprichtingsakte waarin de statuten worden vastgelegd. Deze akte moet door een notaris worden opgemaakt. In de statuten staat onder andere:
- het doel van de STAK,
- de wijze van bestuur,
- de wijze van besluitvorming,
- eventuele bepalingen omtrent de uitgifte en intrekking van certificaten.
Na het opstellen van de oprichtingsakte moet de STAK worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Waarom onze ondernemingsrecht advocaten inschakelen?
Bij het oprichten van een STAK is het van groot belang om een solide juridische basis te leggen. Onze ervaren ondernemingsrecht advocaten adviseren je bij het kiezen van de juiste rechtsvorm en het indelen van de zeggenschap. Wij zorgen ervoor dat jouw STAK voldoet aan de wettelijke vereisten en aansluit op jouw doelstellingen en ambities.
Onze persoonlijke en betrokken benadering zorgt ervoor dat jouw STAK optimaal kan functioneren. We kunnen je bijstaan in elke stap van het proces, van de oprichting van de STAK tot het beheren van certificaten en het opstellen van overeenkomsten tussen de STAK en de certificaathouders.
Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden van een STAK te verkennen en laat je begeleiden door onze ondernemingsrecht advocaten.
Misschien ook interessant voor jou

Neem contact met ons op
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
- Haagweg 1492321 AA, Leiden