Het is van groot belang om de juiste rechtsvorm te kiezen

Als je bijvoorbeeld kiest voor een eenmanszaak of een vennootschap onder firma dan sta je met jouw privévermogen garant voor alle schulden. En dat van jouw partner, als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen.

Kies je voor een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, zoals een besloten vennootschap, dan ben je slechts bij uitzondering met jouw privévermogen aansprakelijk.

De keuze van de rechtsvorm heeft ook fiscale gevolgen. Voer je een eenmanszaak, dan kun je mogelijk gebruik maken van de zelfstandigenaftrek.

Het aantal vragen gaat nog veel verder. Wil je personeel in dienst nemen of juist niet? Behoeft de onderneming veel kapitaal of helemaal niet? Daarnaast dien je bijvoorbeeld na te denken over de contracten die je afsluit met jouw leveranciers en afnemers. Bij het aangaan van verplichtingen is het van belang dat je vooral ook jouw rechten goed op papier zet. Zo wil je bijvoorbeeld voorkomen dat jouw klant al juridisch eigenaar wordt van door jou geleverde producten zonder dat hij daarvoor betaald heeft. Of dat je werknemer bij je weg gaat en zomaar al jouw klanten met zich meeneemt.

misschien ook interessant voor jou