Een bedrijf kopen of verkopen? Samen werken met een ander -concurrerend- bedrijf? Zowel zakelijk als privé moet u soms beslissingen nemen met ingrijpende gevolgen op de korte, maar ook op de lange termijn.

Vaak legt u in de verkennende fase afspraken vast in een zogenaamde “intentie-overeenkomst” of u noemt het “uitgangspunten voor samenwerking”. U heeft er op dat moment het volste vertrouwen in dat u samen verder gaat en samen sterker staat. Wat u zich waarschijnlijk onvoldoende realiseert is dat juist in dit stadium ‘gedane zaken geen keer nemen’. De vastgelegde afspraken kunnen er toe leiden dat u aan de afspraken wordt gehouden, ondanks dat het om een intentie-overeenkomst gaat. Het gaat namelijk niet om de benaming van het document, maar om de inhoud!

Neem een exit clausule op

Zodra u in gesprek raakt over een overname of een samenwerking is het belangrijkste om de exit te regelen. De waarde van afspraken komt pas tot uitdrukking als u niet meer met de andere partij door één deur kunt. Zolang het goed gaat, mag het een onsje meer of minder zijn. Maar zodra het minder gaat, komen onderhuidse irritaties boven. Wat verwacht u van elkaar? Hoe wordt de aanvullende financiering opgehaald? Wie van u moet/kan/wil bijstorten? Welke partij heeft voldoende vet op de botten om (vaak in privé) extra zekerheid te bieden aan de bank? Wat te doen tegen verwatering? Wat als u eruit wil of moet? Is er iemand die als een soort ‘wijze man’ kan adviseren?

Antwoorden op dat soort vragen staan normaal gesproken in de aandeelhoudersovereenkomst of de samenwerkingsovereenkomst.

Maak een stappenplan

Ons advies aan u; maak een stappenplan. Vindt u dat moeilijk? Begin met na te denken over het waarderen van uw toekomstige partner en bedenk dat de ander dat ook van u doet. Waar zit ieders toegevoegde waarde, welke mate van zeggenschap wilt u behouden, welke risico's wilt u nemen en op welke winst rekent u? En wat als het niet uitpakt zoals u had gewild?

Onze specialisten werken al jaren met een duidelijk stappenplan. Iedere zaak staat op zich, dus maatwerk is vereist en toch geven wij vooraf een kostenindicatie per stap. We denken met u mee. Niet alleen vanuit juridisch perspectief, maar wij behartigen uw belangen zo optimaal mogelijk. We doen het samen met u en zo wordt uw doel, ons doel!

Heeft u vragen of behoefte aan een advies op maat, neemt u dan contact met mij of een van de andere ondernemingsrechtspecialisten.