Wij zien in de markt dat overnames van softwarebedrijven en ICT-bedrijven de laatste jaren steeds meer voorkomen. Vooral bedrijven zoals Main Capital en Visma benaderen actief softwarebedrijven en ICT-bedrijven om deze over te nemen. Misschien hebben ze al bij je op de deur geklopt. Maar wat moet je doen als je wordt benaderd door bedrijven zoals Main Capital of Visma?

Wil je jouw softwarebedrijf verkopen?

Voordat je het gesprek aangaat met een geïnteresseerde koper, is een strategie van belang. Vraag je af of je ook daadwerkelijk je softwarebedrijf wilt verkopen. Wellicht heb je nog veel plannen voor je softwarebedrijf of zie je jezelf nog niet in een passieve rol. In dat geval behoort verkoop nog niet tot de mogelijkheden. 

Wanneer er juist wel een verkoopintentie is, onderzoek dan welke rol je voor jezelf in de toekomst ziet. 

Voor welke prijs en onder welke voorwaarden wil je je softwarebedrijf verkopen?

Kopers proberen in een vroeg stadium een koopprijs voor te leggen wat jou als verkoper over de streep moet trekken. Een koper wil echter niet te veel betalen en zal dan ook diverse voorbehouden maken ten aanzien van een genoemde koopprijs. Voordat je je laat leiden door een genoemde koopprijs is het dan ook belangrijk dat je bepaalt voor welke minimale koopprijs je zelf je softwarebedrijf wilt verkopen. Dit is een goede basis om aan vast te houden.

Niet alleen de prijs is van belang bij een overname, ook de voorwaarden van de deal zijn belangrijk. Als je je softwarebedrijf wilt verkopen, moet je duidelijk vastleggen wat jij en de koper van elkaar verwachten en mogen verwachten. Deze voorwaarden worden vaak al in een vroeg stadium vastgelegd in een LOI (Letter of Intent).

Let hierbij op: als de voorwaarden niet goed staan omschreven, kan dit in een later stadium tegen je worden gebruikt.

Schakel in een vroeg stadium een adviseur in

Bedrijven zoals Main Capital of Visma zijn gewend om veel ‘deals’ te doen en weten het overnamespel goed te spelen. Om te voorkomen dat je geheel geleid wordt door de koper, is het belangrijk om in een vroeg stadium een adviseur in te schakelen. Een adviseur kan je bijstaan in juridische, financiële en fiscale vraagstukken, maar ook strategisch met je meedenken. Een goede fundering is key voor een gezonde deal!

Zelf werken wij met diverse partners op het financiële en fiscale gebied. Zo kunnen we jou bij de verkoop van je onderneming niet alleen bijstaan op juridisch gebied, maar ook op het financiële en fiscale gebied, zodat je geheel ontzorgd wordt. 

Ben je van plan om je softwarebedrijf te verkopen?

Heb je een softwarebedrijf en speel je met het idee om jouw bedrijf te verkopen, of ben je al benaderd door een ondernemer of investeerders zoals Visma of Main Capital, dan is het belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereiding. Iedere stap binnen een bedrijfsovername is juridisch, fiscaal en financieel maatwerk en maken we graag voor jou inzichtelijk. 
 

Om te beginnen kun je ons stappenplan ‘Softwarebedrijf verkopen’ downloaden. In het stappenplan besteden wij aandacht aan het opstellen van een LOI en behandelen we nog elf andere stappen. Zo ga je voorbereid een mogelijk overnametraject in.

De te nemen stappen bij een bedrijfsovername 

 • Stap 1: Vendor Due Dilligence
 • Stap 2: Het verkoopklaar maken van uw bedrijf
 • Stap 3: Informatieuitwisseling en geheimhouding
 • Stap 4: Intentieovereenkomst (Letter of Intent, ook wel LOI)
 • Stap 5: Bedrijfswaardering
 • Stap 6: Onderhandelingen vanuit verschillende disciplines
 • Stap 7: De financiering
 • Stap 8: Due Diligence
 • Stap 9: De koopovereenkomst
 • Stap 10: Onderhandelingen over specifieke punten
 • Stap 11: De closing
 • Stap 12: Estate planning
Zo ga je voorbereid een overnametraject in.  

Download ons stappenplan 'Softwarebedrijf verkopen'

voer je gegevens in en 
ontvang het stappenplan

Als je jouw softwarebedrijf wilt verkopen, kun je niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereiding zodat je goed weet wat je te wachten staat. Iedere stap binnen een bedrijfsovername is juridisch, fiscaal en financieel maatwerk en maken we graag voor jou inzichtelijk. 

Meer weten over een overnametraject?

Wil je graag eens om tafel om de verkoop van je softwarebedrijf te bespreken, dat kan. Neem gerust contact op met mij of een van de overige overnamespecialisten.