Twijfel je als werkgever aan een ziekmelding van jouw werknemer? Bijvoorbeeld omdat jouw werknemer zich regelmatig na het weekend ziekmeldt of omdat jouw werknemer zich na een conflict op de werkvloer heeft ziekgemeld. Als werkgever wil je dan het liefst de ziekmelding van jouw werknemer weigeren, maar mag dat? 

Ziekmelding van werknemer niet weigeren, maar bedrijfsarts inschakelen

Meldt jouw werknemer zich ziek, dan moet hij dit – volgens de binnen jouw bedrijf geldende verzuimvoorschriften – melden bij jou als werkgever.

Deze ziekmelding kun je niet weigeren. Heb je vraagtekens bij de ziekmelding van jouw werknemer en twijfel je of de ziekmelding terecht is, schakel dan direct de bedrijfsarts in. Alleen de bedrijfsarts kan namelijk oordelen of jouw werknemer daadwerkelijk arbeidsongeschikt is of niet.

Is de bedrijfsarts van mening dat jouw werknemer arbeidsongeschikt is, dan zul je het advies van de bedrijfsarts daarin moeten opvolgen.

Krijgt de bedrijfsarts het idee dat de ziekmelding het gevolg is van een arbeidsconflict (en dat geen sprake is van ziekte), dan kan hij adviseren om het conflict op te lossen door met elkaar in gesprek te gaan, eventueel onder begeleiding van een onafhankelijke derde (meestal een mediator).  

Oordeelt de bedrijfsarts dat geen sprake is van arbeidsongeschiktheid, dan mag je van jouw werknemer verlangen dat hij zijn werk weer hervat. Roep je jouw werknemer op en verschijnt die vervolgens niet, dan is sprake van werkweigering en heeft jouw werknemer in principe geen recht op loon.

Niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts over de ziekmelding, vraag een deskundigenoordeel aan bij UWV

Ben je het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts over de ziekmelding van jouw werknemer, dan kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV. Een deskundigenoordeel kan je helpen om uit de ontstane impasse te komen. Bij een deskundigenoordeel bekijkt een onafhankelijke verzekeringsarts of een arbeidsdeskundige de situatie en wordt een onafhankelijk oordeel gegeven. Dit oordeel is niet bindend en je kunt hier dus ook niet tegen in bezwaar of beroep. Het oordeel van UWV hoef je strikt genomen dus niet op te volgen, maar dit wordt eigenlijk wel verwacht. Bovendien kan een rechter in een eventuele procedure het deskundigenoordeel meewegen.

Is jouw werknemer het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts, ook hij kan dan een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV. 

De werknemer heeft daarnaast ook de mogelijkheid om – op kosten van de werkgever – een second opinion aan te vragen bij een andere bedrijfsarts.

Let op! Een deskundigenoordeel en een second opinion hebben geen opschortende werking. Terwijl in afwachting van het deskundigenoordeel, zal in de tussentijd het advies van de bedrijfsarts dus opgevolgd moeten worden.

Worden jullie het ondanks het advies van de bedrijfsarts en/of UWV niet eens met elkaar, dan kan het uiteindelijk uitdraaien op een procedure en zal de rechter zich hierover moeten uitlaten. De rechter zal zich daarin met name laten leiden door de adviezen van de bedrijfsarts en UWV. Ook de rechter is immers geen arts.

Twijfel je over de ziekmelding van jouw werknemer, ga niet op de stoel van de bedrijfsarts zitten

Neem bij twijfel vooral niet het heft in eigen handen. Doe je dit wel, dan kan dit je uiteindelijk duur komen te staan. De rechtspraak is hierin heel strikt. Neem als voorbeeld een recente uitspraak van de rechtbank Overijssel.

Wat kunnen de gevolgen zijn van het niet accepteren van een ziekmelding?

In deze zaak meldde een werknemer zich ziek en de werkgever besloot voor arts en eigen rechter te spelen door de ziekmelding niet te accepteren en de werknemer te ontslaan. Volgens de werkgever was de werknemer namelijk niet ziek, maar zou die niet goed in zijn vel zitten. De werknemer stapte naar de rechter en vroeg om vernietiging van het ontslag en doorbetaling van zijn salaris.

OORDEEL RECHTER:

werkgever had na ziekmelding bedrijfsarts moeten inschakelen

De werkgever is geen arts en had de bedrijfsarts moeten inschakelen, maar heeft dat niet gedaan. Er was volgens de rechter dan ook geen enkele grond voor ontslag. De rechter vernietigde het ontslag. Met als gevolg dat de werknemer weer terug in dienst kwam. Of beter gezegd, het dienstverband is nooit geëindigd.

Maar daar hield het niet bij op. De werkgever moest in onderhavige kwestie ook de werkelijk gemaakte advocaatkosten betalen. Dit komt in de praktijk niet vaak voor. Een veroordeling in de daadwerkelijke kosten is alleen aan de orde als sprake is van misbruik van bevoegdheid of onrechtmatig handelen. Hiervan is niet snel sprake. Maar nu de werkgever had moeten begrijpen dat deze zaak of althans zijn verweer geen kans van slag had, vond de rechter een volledige proceskostenveroordeling op zijn plaats.

Wat daarbij meespeelde is dat de advocaat van de werknemer de werkgever heeft geïnformeerd over het wettelijk systeem van het ontslagrecht en dat de opzegging niet rechtsgeldig is én de werkgever de kans geboden het ontslag in te trekken. Desondanks besloot de werkgever bij haar standpunt te blijven en dus werd de werknemer gedwongen te gaan procederen.

Trek geen conclusies, maar schakel direct de bedrijfsarts in

Twijfel je of een ziekmelding van jouw werknemer terecht is, trek dan vooral geen eigen conclusies en schakel de bedrijfsarts in. Hoe evident het voor jou als werkgever soms ook kan zijn.

Twijfel je over een ziekmelding en advies nodig?

Twijfel je als werkgever over een ziekmelding van jouw werknemer en wil je graag advies? Neem dan contact op met mij of een van de andere arbeidsrechtadvocaten.