Alles over arbeid | Afl. 7 | Vakantie, ziekte en de WAZO: wat zijn de regels?
Als werkgever of HR-professional krijg je vroeg of laat te maken met vragen over vakantie en verlof. Meestal loopt dat soepel, maar zodra er sprake is van ziekte of andere bijzondere omstandigheden, wordt het ineens een stuk complexer. Dan is het essentieel om te weten wat de regels zijn en waar je deze kunt vinden.
In deze video zet ik de belangrijkste regels rondom vakantiedagen bij ziekte voor je op een rij. Ook ga ik in op de verschillende verlofregelingen in de Wet arbeid en zorg (WAZO).
Opbouw van vakantiedagen bij ziekte
Een veelgestelde vraag: bouwt een zieke werknemer nog vakantiedagen op? Het antwoord is: ja, zolang er recht bestaat op loon. Pas als er geen recht op loon meer bestaat, zoals na twee jaar ziekte of in geval van een loonstop, stopt de opbouw. Dit geldt in ieder geval voor de wettelijke vakantiedagen. Voor bovenwettelijke vakantiedagen kun je als werkgever andere afspraken maken, mits die duidelijk zijn vastgelegd in de arbeidsovereenkomst of cao.
Ziek tijdens vakantie: wat gebeurt er met verlof?
Als een werknemer zich ziekmeldt tijdens zijn vakantie, dan zijn die dagen volgens de wet geen vakantiedagen meer, maar ziektedagen.
Op deze hoofdregel bestaan twee uitzonderingen:
- De eerste is als de werknemer er in een voorkomend geval uitdrukkelijk en gericht mee instemt dat de ziektedagen toch als vakantiedagen worden aangemerkt. Vraag hier dus expliciet naar!
- De tweede uitzondering is als in de arbeidsovereenkomst of cao staat dat ziektedagen tijdens een vastgestelde vakantie worden aangemerkt als vakantiedagen. Let wel: dit geldt alleen voor de bovenwettelijke vakantiedagen in dat jaar.
Verlof opnemen tijdens ziekte
Een werknemer kan en mag tijdens ziekte ook gewoon verlof opnemen, mits hij of zij daar fit genoeg voor is. Soms is dit zelfs positief voor het herstel, bijvoorbeeld bij burn-outklachten. Bij twijfel is het altijd verstandig om de geplande vakantie van de werknemer voor te leggen aan de bedrijfsarts.
Ouderschapsverlof, zorgverlof
en calamiteitenverlof
Naast vakantie bestaan er nog andere vormen van verlof. Deze staan in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Hieronder staan een aantal verlofvormen op een rij:
Ouderschapsverlof
- Voor beide ouders,
- In totaal 26 keer de wekelijkse arbeidsduur,
- Op te nemen tot het kind 8 jaar is,
- De eerste 9 weken zijn betaald, mits deze weken zijn opgenomen in het eerste levensjaar van het kind.
Kortdurend zorgverlof
- Voor de zorg van bijvoorbeeld een ziek kind, partner of ouder,
- Maximaal twee keer de wekelijkse arbeidsduur per jaar,
- 70% van het loon wordt doorbetaald,
- Alleen mogelijk als de werknemer de enige is die de zorg op dat moment kan geven.
Langdurend zorgverlof
- Voor langdurige, noodzakelijke zorg aan een ernstig zieke naaste,
- Maximaal zes keer de wekelijkse arbeidsduur per jaar,
- Onbetaald.
Calamiteitenverlof
- Voor acute, onvoorziene privéomstandigheden, zoals een bevalling, overlijden of een gesprongen waterleiding,
- Onbepaalde, maar korte duur: meestal enkele uren,
- Volledig doorbetaald.
Verlof en beleid: duidelijkheid voorkomt gedoe
Een goed ingerichte verlofregeling voorkomt ruis en frustratie, zowel bij medewerkers als bij leidinggevenden. Maak het proces van verlof aanvragen overzichtelijk en zorg dat je je medewerkers goed informeert. Zo houd je grip op de situatie en bevorder je een gezonde werkcultuur waarin medewerkers betrokken en inzetbaar blijven.
Heb je vragen over hoe je verlofregelingen toepast binnen jouw organisatie? Of wil je advies over hoe je verlof goed regelt in jouw organisatie? Neem dan gerust contact met me op.