VSO check
Als jouw werkgever jou een vaststellingsovereenkomst (VSO) aanbiedt, dan wordt daar de overeenkomst mee bedoeld die jij en je werkgever sluiten om tot een beëindiging van jouw arbeidsovereenkomst te komen. We noemen dit ook wel een ‘beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden’.
Een vaststellingsovereenkomst kan de oplossing zijn op het moment dat de wens bestaat om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, bijvoorbeeld als er sprake is van een arbeidsconflict of jouw werkgever genoodzaakt is een reorganisatie door te voeren. Ontvang je als werknemer een vaststellingsovereenkomst dan kan dat zeer ingrijpend zijn. Wij snappen dat heel goed.
Daarom leggen we je uit wat een vaststellingsovereenkomst precies inhoudt, welke belangrijke aspecten er zijn en waarom het verstandig is om deze VSO door ons te laten checken.
Een vaststellingsovereenkomst (VSO) ontvangen, en dan?
Heb jij van jouw werkgever een vaststellingsovereenkomst ontvangen, dan is het tijd voor actie. Ben jij het niet eens met het feit dat jouw dienstverband moet eindigen? Dan helpen we jou in dat geval waar mogelijk om het einde van jouw dienstverband te voorkomen.
Heb jij, afhankelijk van de voorwaarden, vrede met jouw ontslag en/of zie je in dat jouw werkgever geen andere keuze heeft dan tot jouw ontslag over te gaan, dan helpen wij jou graag bij het gehele proces rondom het sluiten van de VSO.
Wat bereik je met een vaststellingsovereenkomst (VSO)?
Het doel van een vaststellingsovereenkomst is om op een juridisch verantwoorde en duidelijke manier afscheid te nemen van elkaar, zonder dat dit leidt tot langdurige en kostbare juridische procedures. Zodanig dat uiteindelijk jij en je werkgever verder kunnen met de toekomst.
Belangrijke aspecten van een vaststellingsovereenkomst
Voor jou als werknemer kan het gunstig zijn om mee te werken aan een ontslag met wederzijds goedvinden. Dat biedt namelijk mogelijkheden om te onderhandelen over de voorwaarden waaronder jouw arbeidsovereenkomst tot een einde komt. In een vaststellingsovereenkomst kun je afspreken wat je wilt afspreken, zolang er maar overeenstemming wordt bereikt.
Enkele voorbeelden van punten van onderhandeling zijn:
- de datum waarop een dienstverband ten einde komt,
- de (hoogte van een) ontslagvergoeding,
- een budget voor outplacement of het volgen van een opleiding,
- een positief getuigschrift,
- verlost worden van een concurrentie- en/of relatiebeding,
- vrijstelling van werk zodat je alvast kunt uitkijken naar een nieuwe baan,
- het wel of niet uitbetalen van vakantiedagen,
- een budget voor een afscheid,
- kosten gepaard gaande met het inschakelen van een advocaat.
Voordelen vaststellingsovereenkomst
Naast de ruimte om te onderhandelen, biedt de vaststellingsovereenkomst onder andere ook de volgende andere voordelen:
- Duidelijkheid en zekerheid: jij en jouw werkgever weten waar jullie aan toe zijn en wat jullie rechten en plichten zijn na het beëindigen van het dienstverband.
- Voorkomen van een langdurige en kostbare juridische procedure: het aangaan van een vaststellingsovereenkomst kan een tijdrovende en dure rechtszaak voorkomen.
- Behoud van de relatie: doordat je samen met jouw werkgever in goed overleg tot een oplossing komt, wordt de kans op escalatie en blijvende beschadiging van de relatie verkleind.
Bedenktijd van minimaal 14 dagen
Heb je de vaststellingsovereenkomst getekend, dan heb je als werknemer het recht om een gesloten beëindigingsovereenkomst binnen veertien dagen na ondertekening van de overeenkomst, weer te ontbinden. Als werknemer heb je met andere woorden, een “bedenktijd” van veertien dagen.
Ontbreekt in de beëindigingsovereenkomst de vermelding van die bedenktijd, dan wordt deze bedenktijd automatisch verlengd tot drie weken. Dit recht op bedenktijd kan niet worden uitgesloten of beperkt.
Wat kost een VSO check?
Vaak stelt een werkgever een budget ter beschikking aan de werknemer om de aangeboden vaststellingsovereenkomst door een advocaat te laten checken. In eerste instantie is in de vaststellingsovereenkomst meestal een bedrag opgenomen van tussen de € 750,00-€ 1.250,00 voor het inschakelen van juridische hulp. Over dit bedrag kan onderhandeld worden. In de meeste gevallen kost het jou dus helemaal niks en levert de inschakeling van een advocaat je vaak alleen maar meer op.
Is er nog geen budget in de overeenkomst opgenomen, bel ons dan ook! Er bestaat een aanzienlijke kans dat we de kosten door de werkgever vergoed kunnen krijgen.
Wat klanten over ons zeggen
Door een ernstig verkeersongeval kwam ik na 2 jaar arbeidsongeschiktheid in de ongelukkige positie om samen met mijn werkgever het dienstverband met wederzijds goedvinden te laten beëindigen middels VSO. Op deze manier stoppen met werken is niet iets waarvoor je kiest, je wilt dit dan ook in goed overleg met elkaar kunnen afronden. Helaas kreeg ikzelf een aantal zaken niet opgehelderd bij mijn werkgever en liep de overeenstemming hierdoor vast, zodoende kwam ik met deze hulpvraag terecht bij RWV Advocaat Nadine van der Slot. Haar doortastendheid en recht door zee mentaliteit hebben mij enorm geholpen om mijn werkgever te laten inzien dat eventueel gemaakte fouten moeten worden uitgezocht alvorens overeenstemming kan worden bereikt. De muur waartegen wij vastliepen bij mijn werkgever, heeft Nadine weten te doorbreken waardoor deze arbeidszaak alsnog met een rechtvaardig gevoel kan worden afgesloten. Niets of niemand kan de onmacht en pijn wegnemen om op deze manier uit dienst bij je werkgever te moeten vertrekken. Nadine heeft mij laten inzien dat ondanks al dit verdriet het de moeite waard is om voor jezelf te blijven opkomen en heeft mij dan ook onvoorwaardelijk in deze arbeidszaak gesteund. Zonder Nadine was dit niet gelukt, ik ben Nadine dan ook enorm dankbaar voor haar geduld, begrip en haar vastberadenheid om door te gaan voor het best haalbare resultaat. Ik beveel advocaat Nadine van der Slot dan ook ten zeerste aan!
particulier
Toen ik met een VSO, ziek uit dienst verband ging treden, heb ik advies gevraagd bij advocaat Nadine van der Slot. Al vanaf het eerste intakegesprek had ik een goed gevoel bij haar. Ze nam onmiddellijk uitgebreid de tijd om de casus goed door te spreken en ik voelde veel vertrouwen door haar persoonlijke en professionele ondersteuning. Nadine heeft een enorme kennis van zaken en een groot oog voor detail. Ze nam me mee in elke stap van het proces en nam steeds uitgebreid de tijd om samen te overleggen over het zetten van de volgende stap. Ook al was het voor mij niet steeds makkelijk, Nadine bleef positief en vol overtuiging voor de zaak gaan. Haar doorzettingsvermogen heeft tot een ongelofelijk mooi resultaat geleid waar ik haar heel dankbaar voor ben. Ik raad advocaat van der Slot ten sterkste aan.
particulier
Na een bewogen periode bij mijn werkgever is in overleg besloten om de mogelijkheid van een vertrek middels een Vaststellingsovereenkomst (VSO) te onderzoeken. Nadine van der Slot heeft mij hierbij fantastisch bijgestaan. Met haar kennis, ervaring en snelle manier van werken heeft Nadine deze onderhandelingen snel tot een goed einde weten te brengen voor beide partijen. Dit laatste is met name van belang omdat er na de fase van onderhandeling ook uitvoering moet worden gegeven aan de praktische aspecten ervan. Ik kan Nadine van der Slot dan ook van harte aanbevelen.
particulier
Hoe wij je kunnen helpen? Doe een VSO check!
Het is belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen voordat je besluit om een vaststellingsovereenkomst aan te gaan. Het inschakelen van een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat helpt je om die weloverwogen keuze te maken en je bij te staan in het onderhandelingsproces.
Onze arbeidsrechtadvocaten hebben ruime ervaring met het beoordelen van en onderhandelen over vaststellingsovereenkomsten. Wij zorgen ervoor dat je belangen optimaal worden behartigd en bieden je rust in het gehele proces. Ons doel is dat je met een gerust hart de overeenkomst kunt ondertekenen.
Meer weten over de vaststellingsovereenkomst (VSO) en wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op met een van onze advocaten arbeidsrecht.
Misschien ook interessant voor jou
Veelgestelde vragen
Wat is een vaststellingsovereenkomst (VSO)?
Met een vaststellingsovereenkomst (VSO) wordt de overeenkomst bedoeld die jij en je werkgever sluiten om gezamenlijk tot beëindiging van jouw arbeidsovereenkomst te komen. In samenspraak overeenstemming bereiken over de beëindiging van jouw arbeidsovereenkomst voorkomt langdurige en kostbare juridische procedures.
Wat kost het laten checken van de vaststellingsovereenkomst (VSO)?
Als je je vaststellingsovereenkomst (VSO) wil laten checken, kost het je in de meeste gevallen helemaal niks. Dit komt omdat een werkgever vaak een budget ter beschikking stelt om de aangeboden vaststellingsovereenkomst door een advocaat te laten checken. Is er nog geen budget in de vaststellingsovereenkomst opgenomen, dan kun je hier over onderhandelen.
Neem contact met ons op
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
- Haagweg 1492321 AA, Leiden