Bedrijven in moeilijkheden
Als ondernemer praat je liever niet over financiële problemen. Toch is het essentieel om op tijd actie te ondernemen, om te voorkomen dat dergelijke problemen de continuïteit van jouw onderneming in gevaar brengen.
Of je nu kiest voor een herstructurering om de onderneming weer op de rails te krijgen, een (turbo)liquidatie om bedrijfsactiviteiten te beëindigen, de WHOA om zo een akkoord aan je schuldeisers aan te bieden of het aanvragen van faillissement waarbij juridische en financiële aspecten nauwgezet moeten worden beheerd. Elk scenario vraagt om zorgvuldige besluitvorming en een strategische aanpak.
Verschillende reddingsmogelijkheden
voor bedrijven in moeilijkheden
Herstructurering
Wanneer je onderneming met financiële problemen kampt, is het zaak deze zo snel mogelijk aan te pakken. Allereerst moet worden geïdentificeerd waardoor de problemen zijn ontstaan. Is er een tekort aan omzet? Zijn de kosten uit de hand gelopen? Nadat het probleem is geanalyseerd, kan een verbeterplan worden opgesteld. Dat betekent dat de onderneming opnieuw moet worden georganiseerd/geherstructureerd om operationele efficiëntie te verbeteren, kosten te verlagen en financiële stabiliteit te herstellen.
Herstructureringen kunnen bestaan uit het afstoten van niet-kernactiviteiten, het heronderhandelen van schulden met crediteuren, het aanpassen van het personeelsbestand of het wijzigen van managementstructuren.
Turboliquidatie
Wil je jouw BV of NV op een snelle en efficiënte manier ontbinden, zonder de noodzaak van een lang en kostbaar liquidatieproces? Dan kun je kiezen voor een turboliquidatie. Dit is mogelijk wanneer er geen (toekomstige) baten meer aanwezig zijn. Je hoeft dan niet te vereffenen en kun je je BV of NV zonder formaliteiten en direct ontbinden.
Simpel gezegd is een turboliquidatie dan ook het uitschrijven van de vennootschap uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, zonder dat vereffening plaatsvindt. Sinds 23 november 2023 zijn de regels voor turboliquidatie verscherpt. Het is zaak dit traject deugdelijk en grondig aan te pakken.
Faillissement
Ben je als ondernemer niet meer in staat om jouw schuldeisers te betalen, dan kun je je faillissement aanvragen. Jouw schuldeisers kunnen dat ook voor jouw onderneming doen, als hun schulden onbetaald blijven. Op dat moment wordt de juridische procedure gestart, jouw volledige vermogen bevroren en door de rechtbank een curator en rechter-commissaris benoemd. De curator krijgt de verantwoordelijkheid voor het beheer en de beschikking over het vermogen (ook wel de boedel genoemd). Het hoofddoel is om de opbrengsten uit dit vermogen eerlijk onder de schuldeisers te verdelen. Dit wordt dan gedaan volgens de wettelijke regels van rangorde.
WHOA
Sinds 1 januari 2021 is de WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) ingevoerd. Op basis van de WHOA kun je op het moment dat je als ondernemer in financieel zwaar weer verkeert aan jouw schuldeisers een akkoord aanbieden (en in sommige gevallen zelfs afdwingen) waarbij zij genoegen dienen te nemen met betaling van een deel van hun vorderingen. Hiermee kun je een faillissement voorkomen.
Waarom onze insolventierecht advocaten inschakelen?
Als je onderneming in financiële moeilijkheden verkeert, levert dat een uitdagende en stressvolle situatie op. Onze gespecialiseerde advocaten in het ondernemingsrecht en insolventierecht begeleiden en adviseren je tijdens elke fase van het proces. Of het nu gaat om herstructurering, turboliquidatie, de WHOA of faillissement, wij beschikken over de expertise om je te helpen bij het maken van de juiste beslissingen. Zoals het opstellen van herstructureringsplannen, het begeleiden van een liquidatieproces of het navigeren door een faillissement. We begrijpen de complexiteit en gevoeligheid van deze situaties en streven ernaar om je belangen optimaal te behartigen.
Daarnaast kunnen we je helpen bij het begrijpen van de juridische implicaties van elke stap en zorgen dat je voldoet aan alle wettelijke verplichtingen. In een tijd waarin elke beslissing van cruciaal belang is, biedt onze ervaring en expertise je de ondersteuning en gemoedsrust die je nodig hebt om door deze moeilijke periode heen te komen.
Vier van onze advocaten worden regelmatig door de Rechtbank Den Haag aangesteld in insolventieprocedures. Zij treden dan op als curator in faillissementen, als bewindvoerder in surseances of in een WHOA-procedure als observator of als herstructureringsdeskundige. Hierdoor hebben wij ruime ervaring met allerhande herstructureringen en kennen wij ook ‘de andere kant van de tafel’.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.
wat klanten over ons zeggen
Het stoppen van het bedrijf was geen gemakkelijke keuze. Mede dankzij Harjo Bakker en Kelly Verheij is een akkoord gesloten waardoor wij – en onze schuldeisers - verder met ons leven kunnen. Ze beschikken over zeer veel kennis, maar buiten dat begrepen ze ons en maakten zij altijd tijd voor ons als we wilden overleggen of vragen hadden. Lees meer
Grootschalige bloemenkwekerij
Dankzij Harjo Bakker en Kelly Verheij hebben wij op tijd gekozen voor een faillissement. Het was geen gemakkelijke keuze, maar uiteindelijk voor zowel het bedrijf als het personeel wel de beste keuze. Door hen wisten wij precies wat wij in deze lastige situatie moesten doen. Lees meer
Misschien ook interessant voor jou?
Neem contact met ons op
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
- Haagweg 1492321 AA, Leiden