Als je van plan bent om je bedrijf te verkopen, kan een earn-out regeling een interessante optie zijn om de verkoopprijs te verhogen. Met een earn-out betaalt de koper een deel van de koopprijs pas nadat jouw onderneming één of meer specifieke resultaten heeft behaald binnen een bepaalde periode na de overdrachtsdatum. Meestal gaat het om financiële prestaties, zoals omzet of winstgevendheid, waarbij EBIT of EBITDA als maatstaf wordt gebruikt. In sommige sectoren kan ook de toename van het aantal klanten, gesloten contracten of de verkoop van een bepaald product als maatstaf voor de earn-out dienen.

Earn-out: dicht de price gap

Een earn-out kan een belangrijk instrument zijn om de zogenaamde "price gap" te dichten, de kloof tussen wat jij als verkoper wilt ontvangen en wat de koper bereid is te betalen. Als je als verkoper gedurende de earn-out periode een toename of voortzetting van het omzet- of winstniveau kan aantonen, kan je een hogere koopprijs tegemoet zien.

Earn-out behalen? Blijf betrokken bij de onderneming

Om die toename te kunnen realiseren en de earn-out te behalen, is het voor jou als verkoper raadzaam om gedurende de earn-out periode betrokken te blijven bij de onderneming. Dit is ook vaak het doel van een earn-out regeling: het behoud van personen van wie de inzet een belangrijke factor is voor het succes van de onderneming.

In het overnamecontract maak je als verkoper samen met de koper doorgaans afspraken omtrent onder meer de wijze van besluitvorming en boekhouding gedurende de earn-out periode, om je in staat te stellen de earn-out te realiseren.

Betaling in termijnen

Het deel van de koopprijs dat afhankelijk is van de toekomstige prestaties van de onderneming wordt vastgesteld op basis van:

  • een overeengekomen formule of berekening, en
  • de wijze van nabetaling aan jou als verkoper (in termijnen of na afloop van de overeengekomen earn-out periode).

Een earn-out regeling kan dus een interessante optie zijn om de verkoopprijs te verhogen en kan zowel voor jou als verkoper als voor de koper voordelig zijn.

net debt en locked-box

ANDERE KOOPPRIJSAANPASSINGSMECHANISMEN

Net debt + werkkapitaal

Naast een earn-out regeling, bestaan er nog andere koopprijsaanpassingsmechanismen.  De meest gebruikte mechanismen zijn de aanpassing op basis van de net debt en het werkkapitaal van de onderneming.

Meer weten over deze koopprijsaanpassingsmechanismen? Lees het artikel: Bedrijf verkopen? Welke koopprijsaanpassingen kies je?

Locked-box   

Bij deze methode wordt de prijs bepaald op basis van historische financiële informatie in een 'locked-box'. Je komt met de koper overeen dat er na de overname geen verdere aanpassingen plaatsvinden. Dit biedt zekerheid en minimaliseert risico's voor jou als verkoper.

Meer weten over de locked-box methode? Lees het artikel: Bedrijf verkopen? Fixeer de verkoopprijs zoveel als mogelijk met behulp van locked box

Meer informatie over earn-outregeling of een van de overige koopprijsaanpassingsmechanismen?

Als je je bedrijf wilt verkopen, is het belangrijk om de verschillende mechanismen goed te begrijpen. Formuleer daarnaast de gekozen variant zorgvuldig in het overnamecontract om onduidelijkheden en geschillen te voorkomen. Samenwerking hierbij is cruciaal tussen jou, advocaten, accountants én fiscalisten!

Kun je hulp gebruiken bij de keuze voor een van de koopprijsaanpassingsmechanismen? Of zoek je iemand die jouw overname kan begeleiden? Neem gerust contact op met mij of een van de overige overnamespecialisten.

bedrijf verkopen? download stappenplan

Als je van plan bent jouw (familie)bedrijf te verkopen, kun je niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereiding. Iedere stap binnen een bedrijfsovername is juridisch, fiscaal en financieel maatwerk en maken we graag voor je inzichtelijk aan de hand van dit stappenplan. 

Meer informatie