Als u uw (familie)bedrijf wilt verkopen, kunt u niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereiding. Iedere stap binnen een bedrijfsovername is juridisch maatwerk en maken we graag voor u inzichtelijk. In deze bijdrage de eerste stap in het stappenplan: vendor due diligence.

Vendor Due Diligence (VDD)

Het startpunt bij het verkopen van een bedrijf ligt, bij voorkeur en vreemd genoeg, vóór het moment waarop een koper interesse toont. Op het moment dat u weet dat uw bedrijf in trek is bij kopers én u wilt verkopen, is het zaak te bedenken wat u te verkopen hééft. Aan de hand van een zogenaamde vendor due diligence wordt juridisch, financieel, fiscaal én bedrijfseconomisch inzichtelijk gemaakt hoe uw bedrijf ervoor staat.

Een vendor due diligence is een boekenonderzoek dat in uw opdracht wordt uitgevoerd. Ondanks dat u heel goed weet waar de jarenlang opgebouwde waarde in uw onderneming zit, kent een vendor due diligence vele voordelen. 

Risico’s signaleren en ondervangen

Een groot voordeel van vendor due diligence is dat u de belangrijkste aandachtspunten van uw onderneming in alle rust kunt laten onderzoeken. Zo verkrijgt u inzicht in de zwakkere punten van uw onderneming en kunt u deze risico’s nog voor de verkoop van de onderneming maximaal adresseren.

Het optimaliseren van de onderneming kan tevens leiden tot een hogere waardering van de onderneming. Denk hierbij aan het normaliseren van het resultaat door vroegtijdig incidentele kosten te identificeren of door maximaal consistente cijfers te laten zien.

Sterkere onderhandelingspositie

Dankzij een vendor due diligence bent u zich optimaal bewust van de sterkere en zwakkere onderdelen van de onderneming. U kunt een betere inschatting maken voor wat betreft de garanties en vrijwaringen. Samen met het signaleren en ondervangen van mogelijke risico’s, kan dit zorgen voor een sterkere onderhandelingspositie. 

Bevordert de snelheid

Bovendien bespaart een vendor due diligence kosten en tijd. Dankzij zo’n onderzoek is veel informatie gemakkelijker/sneller/vollediger voorhanden waardoor de due diligence van de koper sneller verloopt alsmede de documentatiefase.

De volgende stappen in het stappenplan 'Bedrijf verkopen'

Na deze stap volgen nog elf stappen. Deze behandelen we in volgende artikelen. Heeft u in de tussentijd vragen, bent u van plan om uw bedrijf te verkopen of heeft u een bedrijf op het oog om te kopen? Neem gerust contact op met mij of Matthy van Paridon. Wij verzorgen uw overname van A tot Z!

Zo ga je voorbereid een overnametraject in.  

Download stappenplan bedrijf verkopen

voer je gegevens in en 
ontvang het stappenplan

Je kunt de 12 stappen op de website terugvinden en we hebben ze ook gebundeld in het stappenplan 'Bedrijf verkopen' dat je kunt downloaden.