Welk traject bij je past is afhankelijk van jouw eigen voorkeur en situatie. Bij onze ervaren en gespecialiseerde advocaten is jouw echtscheiding hoe dan ook in goede handen.

vier manieren van scheiden

hoe wil je scheiden?

Mediation en scheidingsbemiddeling

Mediation is een manier om conflicten op te lossen. Partijen proberen er samen uit te komen via de bemiddeling van een onafhankelijke derde, de scheidingsmediator. Mediation kan op ieder conflict worden toegepast, en zeker bij een scheiding kan mediation de meest geschikte manier zijn om meningsverschillen op te lossen en beslissingen te nemen over hetgeen geregeld moet worden. 

Overlegscheiden / collaborative divorce

Geschiloplossing beperkt zich niet tot de gang naar de rechter of het inschakelen van een mediator. Ook overlegscheiden (collaborative divorce) is een vorm van geschiloplossing. Deze wijze van het oplossen van een conflict tussen partners heeft dezelfde voordelen als mediation, zoals het voorkomen van een langslepende en kostbare procedure.

Ieder een eigen advocaat

Als je de keuze hebt gemaakt om te gaan scheiden, is het raadzaam om een echtscheidingsadvocaat in de arm te nemen. Je advocaat behartigt jouw belangen tijdens de gehele procedure en verzorgt het contact met de advocaat van je partner.

Een echtscheidingsprocedure start met het indienen van een verzoekschrift bij de rechtbank. Je partner krijgt de kans op dit verzoekschrift te reageren middels een zogenaamd verweerschrift. De rechter zal vervolgens een zitting bepalen teneinde van ieder van jullie te horen hoe je de gevolgen van de scheiding wenst te regelen. Uiteindelijk spreekt de rechter de scheiding uit in een echtscheidingsbeschikking. De scheiding komt pas tot stand door inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand.

Een gemeenschappelijk verzoek

Een verzoek tot echtscheiding kun je ook gezamenlijk indienen bij de rechtbank. Als jij en je partner nog goed met elkaar kunnen overleggen, is het mogelijk een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding in te dienen. 

Je scheidingsadvocaat treedt dan voor jullie gezamenlijk op en stelt in overleg met jullie samen een echtscheidingsconvenant op. In dit convenant regel je de gevolgen van de scheiding met elkaar. De procedure bij de rechtbank wordt in dat geval schriftelijk afgehandeld. De rechter zal vervolgens in een beschikking de gevolgen vastleggen. De scheiding komt pas tot stand door inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand.

DOWNLOAD ONS STAPPENPLAN SCHEIDING

De gedachte aan een scheiding kan overweldigend zijn. Waar moet ik aan denken? Hoe verloopt de procedure? Wat kan ik verwachten? Hoe vertel ik het mijn partner? Hoe vertellen we het de kinderen? Al deze en andere vragen beantwoorden onze advocaten in het stappenplan scheiding. Zo heb je een plan van aanpak en het helpt je je relatie stap voor stap af te sluiten. 

Download stappenplan

Kosten scheiding

Een simpel antwoord op de vraag ‘wat kost een scheiding?’ kunnen we helaas niet geven. Gemiddeld kost een scheiding tussen de € 2.000,00-€ 4.000,00, echter de kosten van een scheiding zijn afhankelijk van diverse factoren.

En een van belangrijkste factoren is hoe jij en je partner erin staan. Staan jullie lijnrecht tegenover elkaar of kunnen jullie nog samen door een deur? In het laatste geval kunnen jullie kiezen voor scheidingsmediation en deel je meestal de kosten. Kies je allebei voor een eigen advocaat, dan betaal je ook ieder de kosten voor die advocaat.

Een andere belangrijke factor is hoe ingewikkeld de scheiding is. Denk bijvoorbeeld aan het moeten afwikkelen van allerlei financiële zaken, zoals een koopwoning, de alimentatie, eventuele schulden, het pensioen of een eigen onderneming.

Gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging

Voldoen jullie aan de voorwaarden, dan betaalt de overheid een vast bedrag voor de kosten van de advocaat. En betalen jullie alleen een eigen bijdrage. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging. Je leest er alles over op www.rechtsbijstand.nl.

RWV Advocaten werkt niet met dat systeem. Wil je daar toch gebruik van maken, neem dan contact op met het Juridisch Loket (0900-8020). Deze instantie verwijst je naar een scheidingsadvocaat die wel met gesubsidieerde rechtsbijstand werkt.

Ben je een ondernemer en wil je gaan scheiden?

Zeker als je ondernemer bent, is een goede begeleiding belangrijk, gezien alle financiële en juridische complicaties die bij een scheiding komen kijken. Wat gebeurt er met je bedrijf? Kun je wel alimentatie betalen? Hoe zorg je dat de continuïteit van je onderneming niet in gevaar komt?

Zowel bij de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden/verdeling van de gemeenschap, het vaststellen van de kinderalimentatie en partneralimentatie en bij de pensioenverevening is jouw onderneming een bron van discussie. Om te voorkomen dat je scheiding een langdurig, kostbaar en moeizaam traject wordt, is het belangrijk dat je voor de juiste vorm van scheiden kiest met de juiste begeleiding.

Meer informatie

wat klanten over ons zeggen

In een scheiding spelen veel emoties en onzekerheden mee. Het is een wirwar van mogelijkheden en regels. Ik heb in Ciska Elsinga een rustpunt gevonden. Haar benadering is empathisch en zeer professioneel en heb daardoor veel helderheid en rust kunnen creëren. De scheiding heeft hierdoor de juiste toon gekregen. Hartelijk dank Ciska.

Anoniem

particulier

Ciska Elsinga heeft mij ondersteund bij een mediationtraject t.a.v. een echtscheiding. Zeer positieve ervaringen heb ik met haar. Een prettige samenwerking waarin Ciska juridisch doortastend is met oog voor de menselijke kant en verhoudingen. Met snelle en adequate dienstverlening is ze een echte steun in de rug! 

Anoniem

particulier

Ik ben bij RWV advocaten door Charlotte Houben goed geholpen met het regelen van mijn echtscheiding met begrip en steun naar mij toe. Communicatie was duidelijk en afspraken werden nagekomen. 

Maryna van der Spoel

particulier

Ondanks de nare tijd heeft Ciska Elsinga mij prettig bijgestaan bij het realiseren van mijn echtscheiding. Vanwege een aantal omstandigheden was mijn scheiding ingewikkelder, onder andere vanwege een internationaal aspect. Daarom was ik op zoek naar een familierechten advocaat met genoeg ervaring. Ciska kwam vakbekwaam over en heeft mij eerlijk advies gegeven. De gesprekken die ik met haar had waren prettig. Ze dacht met mij mee over de best passende oplossingen. 

Anoniem

particulier

Na 9 maanden heb ik mijn zaak, omtrent einde samenleving en verdeling van gezamenlijke bezittingen, naar tevredenheid weten af te ronden. Ik ben op een prettige manier bijgestaan door advocaat Ciska Elsinga. Ciska is professioneel, begripvol, luistert naar je verhaal en helpt bij het nemen van juiste beslissingen. Het was niet altijd even makkelijk maar Ciska wist mij altijd gemotiveerd te houden dankzij haar standvastigheid. Ook de contactmoment met de secretaresses verliepen erg vlot en heb ik altijd als prettig ervaren. Nogmaals bedankt voor alles!

Anoniem

particulier

Wil jij graag meer weten over de rol van een advocaat bij een scheiding? Wanneer en waarom je een echtscheidingsadvocaat inschakelt bijvoorbeeld? Lees dan verder op onze echtscheidingsadvocaat pagina →

Maak nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek in Leiden

Als je met een van onze advocaten wilt overleggen over de verschillende trajecten of als je meer informatie wenst over het verloop of de kosten van een echtscheidingsprocedure, dan ben je van harte welkom om kennis te komen maken. Je kunt samen komen (om bijvoorbeeld de mogelijkheden van mediation te onderzoeken) of alleen, als jullie beiden een eigen advocaat in de arm nemen.  

Je kunt je telefonisch (071-7502205) aanmelden of gebruikmaken van het formulier. Het gesprek duurt maximaal 30 minuten en wij gebruiken deze tijd om je te informeren over het echtscheidingstraject.  

misschien ook interessant voor jou