MENU

Managementbuy-in / Managementbuy-out

Een managementbuy-in is een (gedeeltelijke) overname van een bedrijf door een manager die nog niet bij het bedrijf werkzaam is. Bij een managementbuy-out gebeurt hetzelfde, maar dan door een al aan het bedrijf verbonden manager.

Bij het kopen of verkopen van een gedeelte van een bedrijf aan een sleutelfunctionaris van het bedrijf spelen grotendeels dezelfde (juridische) vraagstukken als bij een overname waarbij geen management betrokken is. Bijzonderheden zijn er ook: vooral de overgang van de oude eigenaar(s) naar de nieuwe, vergt bijzondere aandacht. Daar waar er sprake is van een oude eigenaar die nog (deels) aan het bedrijf verbonden blijft, dient zorgvuldig aandacht te worden besteed aan het 'machtsvraagstuk'.

Wanneer de oude eigenaar nog een belang houdt in het bedrijf na de buy-in of buy-out via aandelen of (andersoortige) financiering, is een op maat gemaakte regeling nodig om diens belangen als financier niet tekort te doen, terwijl tegelijkertijd het nieuwe management voldoende ruimte krijgt.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

RWV Advocaten helpt je - als koper of als verkoper - om daarin een goede balans te vinden: door het bedenken van creatieve juridische oplossingen en door ervaring als begeleider van overnameprocessen.

© 2022 RWV