Financiering bedrijfsovername

Het is van belang dat je tijdens een bedrijfsovernametraject tijdig een overzichtelijk en realistisch financieel plan maakt. Het is namelijk niet meer vanzelfsprekend dat banken of private investeerders in alle gevallen bereid zijn een (gedeeltelijke) financiering bedrijfsovername te verschaffen.

Naast financiering door de bank, kan je gebruik maken van alternatieve financiering. Zo valt te denken aan factoring. Het is daarnaast denkbaar dat je met de verkoper overeenstemming bereikt om de koopsom in termijnen te voldoen of dat je met de verkoper afspreekt dat (een deel van) de koopsom afhankelijk is van de bedrijfsresultaten. Maak over zogenoemde earn-outs duidelijke afspraken en leg dit goed vast.

Boekenonderzoek (due diligence) 
is belangrijk

Bijna ieder overnametraject vereist een (juridisch) boekenonderzoek, ook wel due diligence genoemd. Dit is een belangrijke fase waarin je onderzoekt welke risico's en kansen er zijn bij de overname. Je kijkt onder andere naar de financiële situatie van het bedrijf, de juridische structuur, contracten en andere belangrijke documenten. Het is belangrijk om dit onderzoek zorgvuldig uit te voeren, zodat je een goed beeld krijgt van het bedrijf dat je wilt overnemen.

Tijdens de due diligence is het uitwisselen van informatie tussen jou als koper en verkoper cruciaal. Als koper hebt je een onderzoeksplicht en de verkoper een mededelingsplicht.

Je kan niet enkel afgaan op de mededelingen van de verkoper en moet zelf ook informatie zoeken. De verkoper moet relevante informatie melden om risico's in kaart te brengen, maar hoeft niet alle negatieve zaken direct te openbaren.

Andere belangrijke aandachtspunten bij een bedrijfsovername

Er zijn verschillende aandachtspunten waar je rekening mee moet houden bij een bedrijfsovername.

Zo is het belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn van het afbreken van de onderhandelingen en hoe de informatie-uitwisseling verloopt. Hiervoor is een heldere en toegespitste intentieovereenkomst (LOI) van belang. Ook garanties en vrijwaringen zijn belangrijk om te bespreken en vast te leggen, zodat je weet waar je als koper aan toe bent. Daarnaast kunnen financieringsvraagstukken, medezeggenschap en aspecten met betrekking tot personeel een rol spelen bij een bedrijfsovername. Bijvoorbeeld als je als koper personeel van het overgenomen bedrijf wilt overnemen. De rechten van een werknemer bij een bedrijfsovername kunnen van invloed zijn op het overnametraject.

Tot slot moet je rekening houden met de wijze van overname, bijvoorbeeld of je alleen de activa (en passiva) overneemt of dat je voorkeur uitgaat naar een zogenaamde juridische fusie. Ook moeten er notariële aktes worden opgesteld.

Het is belangrijk om deze zaken goed te regelen, zodat de overname op een correcte manier wordt afgehandeld en jij goed beschermd bent als de bedrijfsvoering van de gekochte onderneming onverwacht toch anders uitpakt.

Stappenplan bedrijf overnemen

Naast de hierboven genoemde belangrijke zaken waar je op moet letten en aandachtspunten, is het goed om zorgvuldig te werk te gaan en de juiste stappen te nemen. Wij zetten deze stappen globaal voor je op een rij in een stappenplan. Niet alle stappen hoeven altijd te worden genomen tijdens een bedrijfsovername en ook niet altijd in deze volgorde, maar het geeft een globaal beeld.

Meer informatie

Wat klanten over ons zeggen

Matthy van Paridon heeft onze belangen met hand en tand verdedigd en zelfs meer bereikt dan waar we vooraf op hadden gehoopt. Tijdens het proces zijn onze verwachtingen overtroffen. Vanzelfsprekend zijn we daarom erg te spreken over onze ervaringen met RWV en in het bijzonder over Matthy. Lees meer

Joeri GonlagAstaro

Soms komt er iets op je pad en moet er heel, heel snel en doortastend worden gehandeld. Het is belangrijk om dan niet overhaast, maar wel in sneltreinvaart te kunnen dóórpakken. Mede dankzij Matthy van Paridon zijn kennis en ervaring, ook met Engelstalige documentatie, én zijn contacten in het buitenland vonden we in hem en zijn mensen de ideale begeleiding. Lees meer

John CelieGroenland B.V.

Matthy van Paridon was tijdens een langdurig traject altijd beschikbaar en wist telkens de juiste toon aan te slaan. Mede dankzij zijn ervaring in de juridische en financiële wereld kon hij inhoudelijk over de financiële aspecten van de transactie meepraten en stuurde hij de benodigde bancaire, financiële en fiscale adviseurs aan. Lees meer

Loek PostmaBodyTrade B.V.

We zochten een partij die ons bij het traject kon begeleiden. In Martijn Hoving vonden we de ideale partner. Hij wist precies wat wij wilden en zorgde voor de juiste toonzetting. Lees meer

Albert KooijmanQUBE ICT Solutions

Mede dankzij Matthy van Paridon zijn ervaring in de juridische en financiele wereld kon hij inhoudelijk over de financiele aspecten van de transactie meepraten en stuurde hij de benodigde bancaire, financiële en fiscale adviseurs aan. Minstens zo belangrijk: zijn gevoel voor humor en relativeringsvermogen. Lees meer

Jørgen de ReeDe Ree Holland

Matthy van Paridon heeft de samenwerking vorm gegeven op een wijze die recht doet aan de belangen van beide partijen, zonder de zaken onnodig op de spits te drijven. Hij was betrokken, altijd beschikbaar en dwong ons -terecht- tot eenduidige instructies. Oók die samenwerking verliep geweldig. Lees meer

Henk-Jan van MaanenVan Maanen Food Groep

Waarom onze advocaten ondernemingsrecht inschakelen?

Een bedrijfsovername is een complex proces waar veel zaken bij komen kijken. Of het nu gaat om de overname van een familiebedrijf, de overname van een eenmanszaak, of zelfs de overname van een failliet bedrijf. Door een boekenonderzoek uit te voeren, een intentieovereenkomst (LOI) op te stellen en aandacht te besteden aan de juridische aspecten en andere belangrijke zaken kun je ervoor zorgen dat de overname op een succesvolle manier wordt afgerond. Het is daarom verstandig om een juridisch deskundige in te schakelen die je kan helpen bij het proces.

Bij RWV Advocaten hebben we jarenlange ervaring en expertise om je hierbij te ondersteunen en te adviseren. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken. Onze advocaten ondernemingsrecht adviseren en begeleiden je bij elke stap van het overnameproces, zodat je zonder zorgen je droom kunt verwezenlijken.

Wil je juist je bedrijf verkopen?
lees ons stappenplan

Als je juist jouw (familie)bedrijf wilt verkopen, is het verstandig om op tijd te beginnen met de voorbereiding. Iedere stap binnen een bedrijfsovername is juridisch, fiscaal en financieel maatwerk en maken we graag voor je inzichtelijk in een stappenplan. De genoemde stappen hoeven niet altijd te worden genomen en ook niet altijd in deze volgorde, maar het geeft in grote lijnen weer wat je kunt verwachten.

Meer informatie

misschien ook interessant voor jou