Management buy-in / Management buy-out
Als je overweegt om je bedrijf te verkopen, kun je ook kiezen voor een management buy-in (MBI) of management buy-out (MBO). Wat is het verschil? Kort gezegd: bij een MBI koopt een externe manager zich in bij een bedrijf, terwijl bij een MBO het zittende management, vaak in een familiebedrijf, het bedrijf overneemt.
Beide processen zijn complex en vragen om een goede voorbereiding en juridische begeleiding. Wat zijn de belangrijkste aspecten van een MBI en MBO? En waarom is het inschakelen van gespecialiseerde advocaten van belang voor een succesvolle transactie?
Management buy-in vs management buy-out
Bij een management buy-in treedt een extern managementteam of individuele manager toe tot het bedrijf en neemt een deel of het geheel van de aandelen over. Dit kan zorgen voor nieuwe impulsen, expertise en een frisse blik op de bedrijfsvoering.
Een management buy-out daarentegen, betreft een overname van het bedrijf door het huidige managementteam. Dit kan leiden tot een vlottere overgang, omdat het management al bekend is met het bedrijf, de processen en de medewerkers.
Voordelen en uitdagingen management buy-in en management buy-out
Voordelen van zowel MBI als MBO zijn onder andere continuïteit van het bedrijf, behoud van werkgelegenheid en een stimulans voor groei en innovatie.
Uitdagingen zijn onder meer het verkrijgen van een management buy-out financiering of management buy-in financiering, het bepalen van een juiste waardering van de onderneming en het overeenkomen van de voorwaarden van de overname.
Juridische aspecten management
buy-in en management buy-out
Bij een MBI of MBO zijn er diverse juridische aspecten waarmee je rekening moet houden. Denk hierbij aan het:
- opstellen van een intentieovereenkomst (LOI),
- uitvoeren van een due diligence-onderzoek,
- onderhandelen en opstellen van de koopovereenkomst,
- regelen van de formele overdracht van aandelen,
- vastleggen van garanties en vrijwaringen,
- regelen van eventuele management- en aandeelhoudersovereenkomsten.
Al met al komen deze juridische aspecten in grote lijnen overeen met een bedrijfsovername waar geen management bij betrokken is. Toch zijn er enkele bijzonderheden waar je rekening mee moet houden bij een MBI of MBO, zoals de overgang van eigenaar.
De machtsvraag: overgang van oude naar nieuwe eigenaar
Wanneer je als oude eigenaar (deels) aan het bedrijf verbonden blijft, moet er zorgvuldige aandacht worden besteed aan het machtsvraagstuk. Ten eerste is open communicatie en transparantie tussen jou en de nieuwe eigenaar van groot belang om een gezonde bedrijfscultuur te behouden. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken en vast te leggen. Zoals afspraken over de verdeling van verantwoordelijkheden en beslissingsbevoegdheden tussen jullie.
Als je als oude eigenaar nog een belang in het bedrijf behoudt na de buy-in of buy-out via aandelen of (andersoortige) financiering, is een op maat gemaakte regeling tussen de (nieuwe) aandeelhouders noodzakelijk. Deze aandeelhoudersovereenkomst moet zowel de belangen van de financier beschermen, als het nieuwe management voldoende ruimte bieden om hun rol effectief te vervullen.
wat klanten over ons zeggen
Matthy van Paridon ken ik al jaren en heb ook nogal wat van mijn klanten geadviseerd zich door hem (en zijn team) te laten begeleiden. Zonder uitzondering zijn zij tevreden. Op zich verbaast mij dat niet gezien mijn eigen ervaring met hem. Als het op handig opereren aankomt en slim onderhandelen, ben je bij hem aan het juiste adres. Lees meer
Vuurenvaart Capital consultants
Op het moment dat je na veel wikken en wegen de beslissing hebt genomen om je bedrijf, dat voelt als een familie, over te dragen aan een volgende generatie, dan wil je dat iemand je daarbij begeleidt. Dat moet dan wel iemand zijn die het klappen van de zweep kent. In Matthy van Paridon vonden we die persoon. Lees meer
Waarom onze advocaten ondernemingsrecht inschakelen?
Het realiseren van een succesvolle MBI of MBO is een complex en intensief proces met veel juridische en financiële aspecten. Bij RWV Advocaten beschikken we over de juiste kennis en ervaring om je te begeleiden tijdens het gehele proces van een MBI of MBO. Wij kunnen je helpen op alle onderdelen van de transactie, zoals het opstellen van een intentieovereenkomst (LOI), het uitvoeren van een due diligence onderzoek en het regelen van de juridische aspecten van de overdracht.
Of het nu gaat om een management buy-out in een familiebedrijf of een management buy-in met externe financiering, wij zorgen ervoor dat je optimaal bent voorbereid. We realiseren een succesvolle en zorgeloze MBI of MBO voor jou. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.
misschien ook interessant voor jou
Neem contact met ons op
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
- Haagweg 1492321 AA, Leiden