MENU

Starten van een onderneming

Wilt u een onderneming starten?

Dan staat u voor een spannend, maar uitdagend project. Goede voorbereiding is dan ook het halve werk. In een korte tijd dient u vele belangrijke beslissingen te nemen.

Bij het starten van uw onderneming, maar ook tijdens de bedrijfsvoering, wordt u dagelijks geconfronteerd met het recht. Het is dan ook van belang dat u tijdig de juiste beslissingen neemt. Zo heeft uw onderneming een juridische vorm nodig. Welke rechtsvorm het beste past bij uw bedrijf hangt af van de situatie. Start u de onderneming alleen of met meerdere personen?

Het is van groot belang om de juiste rechtsvorm te kiezen. Als u bijvoorbeeld kiest voor een eenmanszaak of een vennootschap onder firma dan staat u met uw privévermogen garant voor alle schulden. Indien u getrouwd bent in gemeenschap van goederen, betekent dit ook het vermogen van uw partner.

Kiest u voor een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, zoals een besloten vennootschap, dan bent u slechts bij uitzondering  met uw privévermogen aansprakelijk.

De keuze van de rechtsvorm zal ook fiscale gevolgen hebben. Voert u een eenmanszaak, dan kunt u mogelijk gebruik maken van de zelfstandigenaftrek.

Het aantal vragen gaat nog veel verder. Wilt u personeel in dienst nemen of juist niet? Behoeft de onderneming veel kapitaal of helemaal niet? Daarnaast dient u bijvoorbeeld na te denken over de contracten die u afsluit met uw leveranciers en afnemers. Bij het aangaan van verplichtingen is het van belang dat u vooral ook uw rechten goed op papier zet. Zo wilt u bijvoorbeeld voorkomen dat uw klant al juridisch eigenaar wordt van door u geleverde producten zonder dat hij daarvoor betaald heeft of dat u werknemer bij u weg gaat en zomaar al uw klanten met zich mee kan nemen.

Wilt u een eigen onderneming starten waarbij u er zeker van wilt zijn dat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan? Aarzel niet en neem contact met ons op.

© 2022 RWV