MENU

Starten van een onderneming

Wil je een onderneming starten? Dan sta je voor een spannend, maar uitdagend project. Goede voorbereiding is dan ook het halve werk. In een korte tijd dien je veel belangrijke beslissingen te nemen.

Bij het starten van jouw onderneming, maar ook tijdens de bedrijfsvoering, word je dagelijks geconfronteerd met het recht. Het is dan ook van belang dat je tijdig de juiste beslissingen neemt. Zo heeft jouw onderneming een juridische vorm nodig. Welke rechtsvorm het beste past bij jouw bedrijf hangt af van de situatie. Start je de onderneming alleen of met meerdere personen?

Het is van groot belang om de juiste rechtsvorm te kiezen

Als je bijvoorbeeld kiest voor een eenmanszaak of een vennootschap onder firma dan sta je met jouw privévermogen garant voor alle schulden. En dat van jouw partner, als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen.

Kies je voor een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, zoals een besloten vennootschap, dan ben je slechts bij uitzondering met jouw privévermogen aansprakelijk.

De keuze van de rechtsvorm heeft ook fiscale gevolgen. Voer je een eenmanszaak, dan kun je mogelijk gebruik maken van de zelfstandigenaftrek.

Het aantal vragen gaat nog veel verder. Wil je personeel in dienst nemen of juist niet? Behoeft de onderneming veel kapitaal of helemaal niet? Daarnaast dien je bijvoorbeeld na te denken over de contracten die je afsluit met jouw leveranciers en afnemers. Bij het aangaan van verplichtingen is het van belang dat je vooral ook jouw rechten goed op papier zet. Zo wil je bijvoorbeeld voorkomen dat jouw klant al juridisch eigenaar wordt van door jou geleverde producten zonder dat hij daarvoor betaald heeft. Of dat je werknemer bij je weg gaat en zomaar al jouw klanten met zich meeneemt.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Wil je een eigen onderneming starten waarbij je er zeker van bent dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan? Aarzel niet en neem contact met ons op.

© 2022 RWV