MENU
Familierecht advocaat

Familierecht

Familierecht omvat alle juridische aspecten van menselijke relaties in de ruimste zin van het woord, van vóór de wieg tot ná het graf. Familierecht gaat bij uitstek over mensen. Onze advocaten familierecht zijn niet alleen juridische specialisten, maar ze hebben ook kennis van menselijke relaties én hart voor de zaak. Dat is maar goed ook, want geen mens en geen situatie is hetzelfde. We leveren maatwerk. Het is ons doel om jou een veilige en integere omgeving te bieden, waarin we samen kunnen werken aan de beste oplossingen. Oplossingen waar je wel bij vaart.

Wat kunnen onze advocaten familierecht voor jou betekenen?

Wij adviseren, bemiddelen en procederen bij zaken rond het huwelijk, samenwonen, scheiding, geboorte en overlijden.

Scheiding

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven, dat snappen onze advocaten familierecht maar al te goed. Maar het is ook de start van een nieuw bestaan. Om een nieuwe start te kunnen maken, is het belangrijk om de relatie op verantwoorde wijze af te sluiten. Zonder goed einde immers geen goed begin. 

Lees meer over scheiding en einde samenleving

Download ons Stappenplan scheiding

De gedachte aan een scheiding kan overweldigend zijn. Waar moet ik aan denken? Hoe verloopt de procedure? Wat kan ik verwachten? Hoe vertel ik het mijn partner? Hoe vertellen we het de kinderen? Hoeveel alimentatie moet ik betalen? Al deze en andere vragen worden beantwoord in het stappenplan scheiding. Zo heb je een plan van aanpak en helpt het je jouw relatie stap voor stap af te sluiten. 

Stappenplan scheiding

Ondernemer en scheiding

Ben je een ondernemer? Voor jou is de onzekerheid misschien nog wel groter als je gaat scheiden. Wat gebeurt er met mijn bedrijf? Kan ik wel alimentatie betalen? Hoe zorg ik dat de continuïteit van mijn onderneming niet in gevaar komt? Het is daarom van groot belang dat je je goed laat adviseren, voor en tijdens de scheidingsprocedure. Voorkom onnodige tegenslagen en risico’s door tijdig hulp in te schakelen. 

Lees meer over de ondernemer en scheiding

Erfrecht

Bij het overlijden van een familielid krijg je te maken met erfrecht. Als nabestaande word je hier ongewild mee geconfronteerd. Het gebeurt helaas nog regelmatig dat een nalatenschap voor conflicten tussen erfgenamen zorgt. In een periode vol emoties staan wij je bij in de juridische afwikkeling van de nalatenschap.

Lees meer over erfrecht

Download ons ‘Stappenplan nalatenschap: Wat te doen bij overlijden?’

Een nalatenschap is het vermogen dat de overledene achterlaat en dat volgens het erfrecht onder de erfgenamen moet worden verdeeld. Als er geen testament is opgesteld, dan regelt de wet wie er erft en hoeveel zij erven. De afwikkeling van een nalatenschap verloopt in stappen.

  1. Is er een testament
  2. Wat is jouw juridische positie?
  3. Erfenis (beneficair) aanvaarden of verwerpen
  4. Is er sprake van een wettelijke verdeling?
  5. Is er een executeur aangesteld?

Download ons stappenplan voor een uitgebreide beschrijving van deze stappen.

Stappenplan nalatenschap

Echtscheidingsmediation iets voor jou?

Er zijn globaal 3 manieren om te scheiden.

We zijn warm voorstander van mediation: bemiddeling bij conflicten buiten de rechtszaal. We doen er al het mogelijke aan om jou en je (ex-)partner tot een gezamenlijk standpunt te brengen, zodat je op basis van wederzijdse afspraken in zo goed mogelijke harmonie verder kan gaan. Procederen duurt vaak lang en zet de standpunten op scherp. Het kost tijd, energie en geld. Dat willen we voorkomen. Je hebt het vaak al zwaar genoeg.

Lees meer over echtscheidingsmediation

Internationaal familierecht: Experts 4 expats

Een scheiding kan internationale aspecten hebben, bijvoorbeeld als jij en je partner niet dezelfde nationaliteit hebben of als je huwelijk in het buitenland is gesloten en je daarna ook in het land van huwelijkssluiting (of nog ergens anders) bent gaan wonen. Ook kan het zo zijn dat je werkt als expat in Nederland of je wordt als Nederlandse expat uitgezonden naar het buitenland. Als je dan gaat scheiden, wil je wel dat een en ander (juridisch) goed is geregeld. Niet alleen voor jou en je partner, maar ook voor de kinderen.

Lees meer als je wilt weten wat onze advocaten familierecht voor jou als expat kunnen betekenen

Wat kunnen onze advocaten familierecht nog meer voor jou betekenen?

Je kunt uiteraard niet alleen voor een scheiding bij onze advocaten familierecht terecht. Ook voor andere familierechtelijke zaken kun je bij ons terecht, zoals:

Waarom onze advocaten familierecht inschakelen?

Onze familierecht advocaten staan bekend om hun succesvolle resultaten. Wij zijn echter pas echt trots als je achteraf zegt dat wij je tot grote steun zijn geweest in een zware episode in jouw leven. Het gaat immers om de mens achter de zaak. Daarom bepalen wij samen met jou wat de meeste gewenste uitkomst is.

Het komt, helaas, maar al te vaak voor dat een zaak niet op zichzelf staat. Je kunt bijvoorbeeld door je scheiding op het werk of met je bedrijf door de hele situatie in problemen komen. Wij kunnen eenvoudig de advocaten van onze andere secties (in dit voorbeeld Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht) om advies vragen. Dat voorkomt opeenstapeling van problemen.

Maak gratis kennis met een echtscheidingsadvocaat of scheidingsmediator in Leiden

Onze echtscheidingsadvocaten en scheidingsmediators kunnen je bij jouw scheiding op een vakkundige manier begeleiden. Wij hebben aandacht voor de emoties, de juridische aspecten en de belangen van jou en eventuele kinderen. Als je met onze echtscheidingsadvocaten wilt overleggen over de verschillende trajecten of als je meer informatie wenst over het verloop of de kosten van een echtscheidingsprocedure, dan ben je van harte welkom om kennis te komen maken. Je kunt samen komen (om bijvoorbeeld de mogelijkheden van mediation te onderzoeken) of alleen, als je beiden een eigen advocaat in de arm neemt.  

Je kunt je telefonisch (071-7502205) aanmelden of gebruikmaken van onderstaand formulier. Het gesprek duurt maximaal 30 minuten en wij gebruiken deze tijd om je te informeren over het echtscheidingstraject. 

Gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging

Voldoen jullie aan de voorwaarden, dan betaalt de overheid een vast bedrag voor de kosten van de familierechtadvocaat. En betalen jullie alleen een eigen bijdrage. Dit  heet gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging. Je leest er alles over op www.rechtsbijstand.nl.

RWV Advocaten werkt niet met dat systeem. Wil je daar toch gebruik van maken, neem dan contact op met het Juridisch Loket (0900-8020). Deze instantie verwijst je naar een familierechtadvocaat die wel met gesubsidieerde rechtsbijstand werkt.

© 2022 RWV