Stappenplan bedrijf verkopen. Stap 12: estate planning
Als u uw (familie)bedrijf wilt verkopen, kunt u niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereiding. Iedere stap binnen een bedrijfsovername is juridisch, fiscaal en financieel maatwerk en maken we graag voor u inzichtelijk. Eerder behandelden wij al de elfde stap van het stappenplan: de closing. Heeft u deze stap doorlopen, dan bent u toe aan de laatste stap: estate planning.
Wat gaat u doen met de opbrengst?
Op het moment dat de verkoop van uw bedrijf honderdduizenden dan wel miljoenen euro’s opbrengt heeft u als verkoper ‘echt’ wat te besteden. U zult, net als de meeste van onze klanten, de huid niet willen verkopen voordat de beer geschoten is. Desondanks adviseren wij u juist aan het begin, zelfs in het prille stadium waarin de verkoop wordt overwogen, na te denken wat u wilt doen met de opbrengst. Als u het liefst wilt, zoals dat vaak het geval is, dat grote delen van de opbrengst bij uw nageslacht terecht komt, dan adviseren we u om ook aan uzelf te denken.
Balans tussen pot verteren en sparen
U heeft vaak jaren en jaren niet anders gedaan dan uw leven wijden aan uw bedrijf. Iedere euro die u verdiende, ging of bleef in de onderneming. U vindt het waarschijnlijk lastig om geld aan uzelf uit te geven. Het enkele feit dat u het zich financieel kunt veroorloven, impliceert nog niet dat u dat ook doet. Desondanks adviseren wij om met uw partner (en soms met uw kinderen) te inventariseren wat u nu altijd al wilde doen. In de praktijk varieert dat enorm. Van een cruise (maar dan wel zonder de kinderen) tot een (sport)auto, van culinaire uitspattingen tot een week naar Amerika.
Tegelijkertijd aarzelen wij niet om u kennis te laten maken met een vermogensbeheerder. Bij voorkeur één die meer verbonden is aan een buitenlandse bank, dan aan een Nederlandse. In het verleden bleken verkopers vaak lastig te worden gevallen door allerlei private bankers van Nederlandse grootbanken. In hun jacht naar vermogende klanten bléven zij hen lastig vallen. Wij c.q. onze klanten werken daarom bij voorkeur samen met ‘vrije’ vermogensbeheerders. Partijen die op geen enkele manier gebonden/verbonden zijn aan de beperkte(re) beleggingsproducten van die Nederlandse grootbanken.
Estate planning
Niet alleen de verkoop aan de volgende generatie, maar ook verkoop aan een derde verdient optimale structurering. Juridische en fiscale aspecten gaan daarbij hand in hand en zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.
Verkoopt u het aan uw (klein)kinderen dan kunt u met het zogenaamde familiestatuut afspraken maken over het familievermogen of het familiebedrijf. U voorkomt zo bijvoorbeeld ruzie en/of versnippering . En het waarborgt de familiebelangen én de bedrijfsvoering. Het opstellen van een familiestatuut geschiedt in nauw overleg met fiscalisten..
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR of BOF) kan bij schenking van een onderneming (of bij overlijden) een vrijstelling impliceren van 100%! Het doorschuiven van de aanmerkelijk belangheffing over de waarde van het ondernemingsvermogen vereist geen kunstgreep.
Meer weten over het stappenplan 'Bedrijf verkopen'?
Wat u ook doet met de opbrengst, wij denken graag met u mee. Heeft u vragen over estate planning, over de verkoop van uw (familie)bedrijf of bent u van plan om een bedrijf over te nemen? Neem gerust contact op met mij.
Download stappenplan bedrijf verkopen
voer je gegevens in en
ontvang het stappenplan
Je kunt de 12 stappen op de website terugvinden en we hebben ze ook gebundeld in het stappenplan 'Bedrijf verkopen' dat je kunt downloaden.
Eerder verschenen stappen in het stappenplan 'Bedrijf verkopen'
- Stap 1: Vendor Due Dilligence
- Stap 2: Het verkoopklaar maken van uw bedrijf
- Stap 3: Informatieuitwisseling en geheimhouding
- Stap 4: Intentieovereenkomst (Letter of Intent, ook wel LOI)
- Stap 5: Bedrijfswaardering
- Stap 6: Onderhandelingen vanuit verschillende disciplines
- Stap 7: De financiering
- Stap 8: Due Diligence
- Stap 9: De koopovereenkomst
- Stap 10: Onderhandelingen over specifieke punten
- Stap 11: De closing