MENU

Samenwerkingsovereenkomst

Als je wint, heb je vrienden

Om te groeien of om een nieuwe markt te betreden kan het handig zijn om te gaan samenwerken met een ander. Dit kan met een overeenkomst of door samen een vennootschap op te richten waarin het gezamenlijke project wordt ondergebracht: een joint venture.

Wanneer u wilt gaan samenwerken dient u;

  • De wederpartij goed te kennen
  • Goed voor ogen te hebben wat het doel is van de samenwerking
  • In het achterhoofd te houden hoe men weer uit elkaar kan.

Samenwerken is altijd lastiger dan alleen werken. Hoe meer neuzen er zijn, hoe meer moeite het kost deze dezelfde kant op te krijgen. Het is dan ook zaak afspraken goed vast te leggen zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Afspraken zijn nog belangrijker als je er niet meer uitkomt met je partner (het is dan ook vergelijkbaar met een huwelijk). Wie heeft de macht als het er op aankomt? Wie neemt het voortouw als het misgaat? Hoe kom ik van mijn vennoot af nu wij niet meer door een deur kunnen?

Om deze discussies te voorkomen, althans zo beperkt mogelijk te houden, is een juiste begeleiding bij een samenwerkingstraject belangrijk en uiteindelijk goedkoper dan achteraf een enorme ruzie proberen op te lossen. Ook hier geldt: regeren is vooruitzien!

© 2021 RWV