MENU

Bedrijf overnemen, ook of juist nu?
01-12-2020

Coronamaatregelen hebben niet op álle sectoren een negatieve impact. Integendeel. Het kan zelfs zijn dat u op dit moment beter draait dan ooit en omzet én winststijgingen van tientallen procenten (soms zelfs honderden!) realiseert. U heeft hierdoor de mogelijkheid om uw toekomstige (pensioen) plannen in tijd naar voren te halen, zoals het overnemen van een bedrijf

Bedrijf in de problemen overnemen

De coronacrisis verzwakt bedrijven. Volgens www.mkb.nl bestaat grote onzekerheid bij bedrijven in o.a. de reisbranche, horecabranche, bloemen- en plantensector, evenementenbranche, autoverhuurbranche en kledingbranche. Zij kennen momenteel omzetverliezen tot boven de 90%.

Een overname kan dus een uitkomst zijn voor een bedrijf dat in de problemen verkeert. En tegelijkertijd kan het overnemen van een bedrijf in de problemen een kans voor u zijn. Een win-win situatie dus.

Ook kunt u zich als koper nu beperken tot datgene wat u echt wilt overnemen. Méér dan pre corona zien we nu dan ook een focus op activa/passiva transacties, al dan niet ná een herstructurering/reorganisatie.

Waar moet u beginnen als u een bedrijf wilt overnemen?

Het is voor u nóg meer zaak dan ooit tevoren om met behulp van een gedegen boekenonderzoek te bepalen of, en zo ja in welke mate in moeilijkheden verkerende concullega’s levensvatbaar zijn. 

De overheid steekt met allerlei steunmaatregelen haar nek uit. Bij een overname in deze tijd is het cruciaal om vast te stellen in hoeverre die overheidsafhankelijkheid echt voor alléén een overbrugging is bedoeld.

Naast de tip om een boekenonderzoek te laten uitvoeren, raden we u aan om zorgvuldig te werk te gaan en de juiste stappen te nemen. Wij zetten deze stappen voor u op een rij.

Bedrijf overnemen: de te nemen stappen bij een bedrijfsovername

Download het complete Bedrijfsovername Stappenplan

De komende weken publiceren we geregeld een stap. Wilt u hier niet op wachten? Download dan nu al het complete Stappenplan Bedrijfsovername.

Stappenplan Bedrijfsovername voor koper

Wilt u advies over een bedrijfsovername?

Heeft u een bedrijf op het oog dat u wilt overnemen en heeft u onze hulp nodig bij het doorlopen van het overnametraject, neem gerust contact met ons op. Onze overname experts kunnen u adviseren en/of de overname begeleiden. 

© 2021 RWV